Redactie
Redactie Gezondheid 8 jun 2018

Hoofdluis: een netelig probleem

Hoofdluis komt vooral bij kleine kinderen voor en verspreidt zich vooral via peuterspeelzalen en scholen. Luizen zijn ongevaarlijk, maar wel vervelend. Wat kun je doen en hoe voorkom je luizen?

Hoe krijg je luizen?

Hoofdluis wordt via direct lichamelijk contact overgebracht. Luizen kunnen niet springen en verplaatsen zich ook niet via kleding of andere voorwerpen. Een luis is een parasiet en is dol mensenbloed.Besmetting vindt vooral plaats bij kinderen, omdat zij veel meer lichamelijk contact met elkaar hebben, waarbij de haren elkaar raken. Vooral behaarde en warme plekjes – zoals achter de oren, in de nek of onder een pony – zijn favoriet. 

Zo doe je een luizencheck

Hoofdluizen en neten zitten bij voorkeur op warme en donkere plekjes, zoals achter de oren, op de kruin, in de nek en onder de pony. Je kunt controleren of jouw kindje besmet is door het haar bijvoorbeeld te kammen met een luizenkam (stofkam) boven een vel wit papier of boven de wasbak. De luizen zijn dan goed zichtbaar.

Maatregelen tegen hoofdluis

1) Shampoo, spray en lotion
Er zijn speciale shampoo’s, sprays en lotions op de markt tegen hoofdluis. Je kunt deze producten gewoon halen bij apotheek of drogisterij. Lees wel de gebruiksaanwijzing goed, want de inwerktijd van de diverse producten wil nog wel eens verschillen. Behandel het haar van je kind twee keer met het middel, met een tussentijd van één week. Deze tweede behandeling is noodzakelijk, want zo worden de luizen die inmiddels zijn uitgekomen, ook gedood.

2) Luizenkam
Kammen, kammen, kammen. Kammen is de beste remedie! Je kunt het beste tegen de haren in kammen. Wanneer je elke dag twee keer de haren van je kind kamt, zorg je ervoor dat er geen nieuwe neten komen. De jonge luizen worden er dan namelijk uitgekamd voordat ze eitjes kunnen leggen. Het kost wel even tijd en doorzettingsvermogen, maar het is het beste om luizen te bestrijden. Hou het kammen minstens twee weken vol en blijf controleren op neten.

Licht de omgeving in

Vergeet vooral niet om de peuterspeelzaal of school te waarschuwen als je kind luizen heeft. Zij kunnen dan de overige ouders waarschuwen en eventueel ‘luizenmoeders’ instellen, zodat verspreiding van de luizen zoveel mogelijk voorkomen wordt. Schaam je niet om de school te waarschuwen; besmetting met hoofdluis heeft niets met een gebrek aan hygiëne te maken. 

5 Fabels over luizen

 • Mogelijk besmette kleding en beddengoed wassen op 60 °C. of een week wegzetten in een afgesloten plastic zak.
  Luizen sterven al snel als zij zich niet meer op de hoofdhuid bevinden. De overlevingskansen van een luis in bed zijn dan ook nihil. Overleeft hij het toch tot de wasmand, dan overleeft hij een wasbeurt op minder dan 60 graden zeker niet. Is hij echt van het sterke soort dan verliest hij het wel in de droger of aan de waslijn. Een neetje is wat sterker, maar de kans dat die in de wasmand belandt, is zo goed als nul. 
 • Behandel knuffels of verkleedkleding met een anti-luizenspray of stop ze gedurende een week in een afgesloten zak.
  Een luis kan zich alleen voortplanten op de hoofdhuid. In de verkleedkist of op het zachte vachtje van een knuffel is het leven van een luis dan ook zo voorbij.
 • Luizen houden van gewassen haar
  Gewassen haar of niet, de luis interesseert het geen biet. Hij voelt zich op alle koppies thuis. Extra vaak wassen zal hem niet afschrikken.
 • Een frisse duik tegen de luis.
  Er wordt soms gezegd dat na een plons in het zwembad of een lekkere lange douche de luis wel zal verdwijnen. Hij kan immers niet zwemmen. En inderdaad zwemmen kan hij niet, zich vastklampen des te beter. En juist daardoor overleeft de luis een douchebeurt of een sprong in het zwembad dus wel.
 • Stofzuigen als er luizen zijn gesignaleerd
  Je wilt luizen natuurlijk zo snel mogelijk verbannen. Flink stofzuigen geeft je misschien het gevoel dat je goed bezig bent. Echter een besmetting anders dan via de hoofdhuid komt bijna niet voor. 
Reageer op artikel:
Hoofdluis: een netelig probleem
Sluiten