Redactie
Redactie Zwanger 6 jun 2018

Hoofdpijn tijdens de zwangerschap

Tijdens het eerste en derde trimester van je zwangerschap kun je veel last hebben van hoofdpijn. De pijn voorkomen kun je helaas niet, maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de hoofdpijn wat te verzachten.

Zwanger & hoofdpijn

De meest voorkomende soort hoofdpijn tijdens je zwangerschap, is spanningshoofdpijn. Je herkent het aan een drukkende of doffe pijn aan de zijkanten van je hoofd of de achterkant van je hoofd of nek. Deze hoofdpijnsoort komt het meest voor tijdens de zwangerschap, vooral als je er gevoelig voor bent.

Hoofdpijn in het eerste trimester

In het begin van je zwangerschap kun je aanhoudende hoofdpijn hebben. Dit komt door de hormoonveranderingen die je lichaam moet verwerken. Het is dan ook een bekend kwaaltje. Hier is helaas weinig aan te doen, behalve gezond leven. Lees hier meer over zwangerschapskwaaltjes in het eerste trimester »

Hoofdpijn in het derde trimester

Tijdens je zwangerschap draag je extra gewicht met je mee. Hierdoor neem je een verkeerde houding aan en dit kan zorgen voor hoofdpijn.  Houd de pijn goed in de gaten en neem contact op met je huisarts als je het niet vertrouwd. Soms kunnen behandelingen bij een fysiotherapeut helpen je houding te verbeteren en de pijn daarmee te verminderen.

Hoofdpijn voorkomen

Je kunt hoofdpijn niet helemaal voorkomen, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om de kans op hoofdpijn te verkleinen.

  • Drink genoeg water (1,5 tot 2 liter vocht per dag)
  • Eet liever geen chocolade, junk food of oude kaas. Deze voedingsmiddelen kunnen voor hoofdpijn zorgen.
  • Haal regelmatig een frisse neus en zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
  • Eet op vaste tijden en sla geen maaltijden over.
  • Zorg voor een goede lichaamshouding.
  • Vermijd stress.

Wat kun je zelf tegen de hoofdpijn doen?

Een middagdutje, een druppeltje menthol op je hoofd, of een frisse neus wil nog wel eens helpen. Wanneer je Paracetamol wil slikken tijdens je zwangerschap overleg dan altijd met je huisarts of verloskundige en  raadpleeg voor gebruik altijd de bijsluiter.

Reageer op artikel:
Hoofdpijn tijdens de zwangerschap
Sluiten