Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Zwanger 17 jun 2020

Hoofdpijn tijdens je zwangerschap? Dit wil je erover weten

Een bonkend gevoel of zeurende pijn aan je hoofd: veel zwangere vrouwen hebben er zo nu en dan last van. Vooral in het eerste en derde trimester komt hoofdpijn om de hoek kijken. Maar hoe komt dat? En misschien nog wel belangrijker: hoe verzacht je de pijn?

We vertellen je alles wat je wil weten over hoofdpijn tijdens zwangerschap.

Hoofdpijn tijdens zwangerschap

Hoofdpijn kan behoorlijk vervelend zijn, al helemaal tijdens je zwangerschap wanneer je over het algemeen al wat vermoeider bent. Vaak heeft de hoofdpijn te maken met die vermoeidheid, maar ook misselijkheid, uitdroging, honger, spanning en verandering in hormonen kunnen een oorzaak zijn. Een te lage bloeddruk of een slechte houding kunnen ook zorgen voor pijn aan je hoofd.

In de meeste gevallen is hoofdpijn tijdens zwangerschap niks meer dan een vervelend kwaaltje. Mocht de pijn langer dan vier uur aanhouden en in combinatie met andere klachten (zoals koorts, verminderd zicht of snelle gewichtstoename) voorkomen, raadpleeg dan een verloskundige of huisarts.

Eerste trimester

Vooral spanningshoofdpijn komt veel voor tijdens zwangerschap. Dat herken je aan een doffe en drukke pijn aan beide kanten van je hoofd. Deze hoofdpijn krijg je vaak als je slecht hebt geslapen of als er een sterke stijging van hormonen in je lichaam plaatsvindt.

De hoofdpijn in het eerste trimester wordt voornamelijk veroorzaakt door de gierende hormonen in je lijf. Ook een opeenstapeling van andere kwaaltjes kan ervoor zorgen dat je meer hoofdpijn krijgt. Als laatste spelen spanning en stress ook een rol: er komt nogal wat op je af tijdens een zwangerschap en dus is het niet gek dat je af en toe last krijgt van een bonzend hoofd.

Derde trimester

Vaak verdwijnt de hoofdpijn na het eerste trimester als sneeuw voor de zon en hebben vrouwen het tweede trimester nauwelijks ergens last van. De hormonen zijn weer in balans en het lichaam is gewend geraakt aan de nieuwe situatie. Toch komt de pijn aan het hoofd bij veel vrouwen in het derde trimester weer opspelen.

De oorzaak voor hoofdpijn aan het einde van je zwangerschap heeft voornamelijk te maken met een een gewichtstoename. Je sleept nou eenmaal meer kilo’s mee en daardoor kan je houding op een verkeerde manier veranderen. Het is dan ook goed om extra alert te zijn op je houding. Mocht je echt last krijgen, raadpleeg dan een fysiotherapeut.

Zwangerschapsvergiftiging

Hoewel hoofdpijn over het algemeen dus een onschuldige zwangerschapskwaal is, kan het ook duiden op een zwangerschapsvergiftiging. Je hebt dan naast hevige en langdurige hoofdpijn ook last van een te hoge bloeddruk in combinatie met eiwit in je urine. Wanneer dat het geval is, is het verstandig om je verloskundige of huisarts te bellen. Zij kunnen dan vaststellen of het daadwerkelijk om een zwangerschapsvergiftiging gaat.

Tips tegen hoofdpijn

Helaas kun je niet altijd de hoofdpijn voorkomen, maar… Er zijn wel een aantal tips die de kans op pijn aan je hoofd kunnen verkleinen. Komen ze.

  • Drink genoeg water (1,5 tot 2 liter vocht per dag)
  • Eet liever geen chocolade, junkfood of oude kaas. Deze voedingsmiddelen kunnen voor hoofdpijn zorgen
  • Haal regelmatig een frisse neus en zorg voor voldoende lichaamsbeweging
  • Eet op vaste tijden en sla geen maaltijden over
  • Zorg voor een goede lichaamshouding
  • Vermijd stress

Medicijnen tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap moet je goed opletten welke medicijnen je nog wel en niet mag gebruiken. Je hebt nu een baby in je buik en veel stoffen in medicijnen kunnen gevaarlijk zijn voor je kind. Zo zijn de bekende tabletten als ibuprofen en aspirine gevaarlijk voor je ongeboren kind. Paracetamol mag je wel gebruiken tijdens je zwangerschap, maar in beperkte mate. Je mag niet langer dan een week paracetamol slikken en niet meer dan vier tabletten per dag. Lees voor gebruik de bijsluiter goed. Raadpleeg eerst altijd je arts of verloskundige wanneer je gebruikt wilt maken van bepaalde medicijnen.

Heb jij vragen over jouw gezondheid? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met een huisarts.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoofdpijn tijdens je zwangerschap? Dit wil je erover weten
Sluiten