Hoogzwanger: je bevalling opwekken op een veilige manier

Als je hoogzwanger bent, kan je waarschijnlijk niet wachten tot je je baby kan gaan ontmoeten. Maar daarnaast is de kans groot dat je he-le-maal klaar bent met zwanger zijn. Kan je de bevalling opwekken?

Deze gevoelens zijn helemaal niet gek. Je hebt je lichaam 9 maanden lang gedeeld met je baby, en die wil je nu weer terug! Je voelt je waarschijnlijk moe, immobiel en groot. Tijd voor je baby om z’n entree te maken!

Wat kan je zelf doen om het geboorteproces te bespoedigen?

Wanneer ben je over tijd?

Als je zwanger bent, zal er op de termijnecho die op 10 weken wordt gemaakt, een uitgerekende datum worden vastgesteld. Deze datum blijft de rest van je zwangerschap staan. Veel aanstaande moeders hebben het gevoel ‘overtijd’ te zijn zodra deze datum voorbij is. Dit is echter niet helemaal het geval.
Baby’s worden geacht voldragen te zijn tussen de 37 en 42 weken. Een geboorte in de tussenliggende periode van 5 weken is dus wenselijk. Pas na 42 weken ben je officieel overtijd. Je zal dan doorverwezen worden naar het ziekenhuis, waar ze waarschijnlijk de bevalling zullen inleiden.
Geen paniek dus, als de uitgerekende datum voorbij is, maar je kindje zit nog lekker warm in je buik. Uit onderzoek blijkt dat vooral eerste kindjes gemiddeld tot 41,3 weken blijven zitten.

Zelf de bevalling opwekken

Zodra je 40 weken zwanger bent, wil je het allerliefst al een kindje in je armen hebben liggen. Vaak is dat helaas nog niet het geval. Er zijn verschillende dingen die kan proberen om de bevalling op te wekken:

Seks

Misschien het laatste waar je zin in hebt als je 40 weken zwanger bent, maar het zou het begin van de geboorte kunnen bespoedigen! In sperma zit het hormoon prostaglandine, waar de baarmoedermond weker van kan worden. Als je als vrouw ook een orgasme hebt, trekt je baarmoeder mee samen en neemt het hormoon oxytocine toe. Dit is een essentieel hormoon voor de bevalling.

Drink thee!

De bevalling opwekken op een minder intensieve manier is door het drinken van thee! En niet zomaar thee. Kies frambozenbladthee of vrouwenmantelthee. De eerste heeft een gunstige werking op de spierspanning van je baarmoeder. De tweede kan de bevalling opwekken, maar zorgt ook voor een kleinere kans op bloedingen.
Voor beide theesoorten wordt het echter afgeraden om deze tijdens je zwangerschap te drinken, omdat het dus de bevalling kan opwekken. Pas als je 40 weken zwanger bent, zou je dit kunnen proberen!

Beweeg!

Ben je helemaal klaar met zwanger zijn? Blijf dan bewegen, hoeveel moeite je dit misschien ook kost. Laat de intensieve sporten voor wat het is, maar wandelen of zwemmen kunnen de bevalling opwekken. Doe hierin niet teveel!

Laat je masseren

Een zwangerschapsmassage kan wonderen doen als je zwanger bent. Grote kans dat je wat meer last hebt van je spieren en gewrichten. Een massage is een fijne manier om je rug te ontzien én om te ontspannen. En doordat je je sneller ontspant, kan een bevalling sneller naderen.
Ook kan je een voetreflexmassage overwegen. Hierbij worden verschillende punten op je voet gemasseerd, die in verbinding staan met hormonen en organen. Dit kan de bevalling opwekken. Laat dit altijd doen door een professional die gespecialiseerd is in het masseren van zwangere vrouwen, en doe dit pas als je langer dan 40 weken zwanger bent, en niet ervoor!

Ook kan je je partner vragen je te masseren. Laat hem dan eerst even dit artikel lezen over het geven van een mini-massage tijdens een zwangerschap.

Acupunctuur

Acupunctuur kan zweverig klinken, maar de werkzaamheid ervan is inmiddels ook in onderzoeken bewezen! Door middel van kleine naaldjes in verschillende meridianen kunnen hormonen en je bloedsomloop worden beïnvloedt. Ook is het een goede manier om te ontspannen. Acupunctuur tijdens je zwangerschap is veilig, mits het door een ervaren acupuncturist wordt gedaan. Voor een optimale werking zijn soms 3 behandelingen nodig.

Lees ook:

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Hoogzwanger: je bevalling opwekken op een veilige manier
Sluiten