Huid op huid contact na de geboorte: dit zijn de voordelen

Misschien heb je wel eens gehoord dat het belangrijk is om na de geboorte veel huid op huid contact met de baby te hebben. Zo wordt er geadviseerd om (indien mogelijk) je kindje meteen na de geboorte minstens een uur lang bij de moeder op de buik te laten liggen. Gewoon huid op huid dus, maar waarom is dat nou zo belangrijk?

Onderzoeken

Wat het effect is van huid op huid contact is al veelvuldig onderzocht. Zo is gebleken dat het voor stressvermindering zorgt bij zowel moeder als kind. Niet alleen vlak na de geboorte maar ook daarna.

Uit onderzoek blijkt ook dat het de baby helpt om een stabiele en normale temperatuur te krijgen. Soms zelfs beter dan de couveuse. Verder zorgt het huid op huid contact voor een stabiele en rustige hartslag, bloeddruk en goede bloedsuikers. Door de het contact met de moeder lijken baby’s dus rustiger te worden. Zo is bijvoorbeeld aangetoond dat bij baby’s die aan de zuurstof moeten en huid-op-huidcontact ontvangen; de behoefte aan extra zuurstof afneemt en hun stabiliteit toeneemt.

Uit ander onderzoek blijkt dat huid op huid contact ook bij draagt aan de ontwikkeling van de hersenen. Wat zeker bij te vroeg geboren baby’s nog van essentieel belang kan zijn.

Effecten op borstvoeding

Voor een goede start van de borstvoeding is huid op huid contact ook heel belangrijk. Door middel van huid op huid contact wisselen moeder en kind sensorische informatie uit, waardoor de baby geprikkeld wordt in zijn natuurlijke drang naar de borst. Zo gaat hij zelf opzoek naar de tepel. De kans is groot dat de baby met wat hulp van de moeder de borst zelf kan vinden en ook zelf kan aanhappen. Dit vergroot de kans op een goede en lange borstvoedingsperiode. Goed aanhappen is namelijk belangrijk om tepelklachten te voorkomen. Bovendien leert de baby de geur van de huid en de melk herkennen wat de melkinname bevordert.

Positieve effecten

Huid-op-huidcontact meteen na de geboorte, minstens een uur lang (en daarna zo vaak mogelijk, dag en nacht, gedurende de eerste paar weken) heeft dus veel positieve effecten. Zoals:

 • Grote kans op zelf de borst nemen.
 • Grote kans op goed happen.
 • Meer tevredenheid bij de moeder over de borstvoeding.
 • Minder stress bij de moeder.
 • Minder geboortestress bij de baby (minder huilen)
 • Meer verlangen van de moeder om haar kindje vast te houden.
 • Een stabiele en normale huidtemperatuur.
 • Een stabiele en normale hartslag en bloeddruk.
 • Goede bloedsuikers.
 • Een mogelijk lange exclusieve borstvoedingsperiode.
 • Goede vaardigheid om zelf de behoefte aan de borst aan te geven.

Lees ook:

Borstvoeding.com

Reageer op artikel:
Huid op huid contact na de geboorte: dit zijn de voordelen
Sluiten