Gina Koninkx
Gina Koninkx Newborn 3 sep 2020

5 redenen waarom huidcontact met je baby zo ontzettend belangrijk is

Als je moeder wordt, is niks zo fijn als de hele dag door naar je kleintje staren. Die heerlijke babygeur, die kleine voetjes en ach die lieve gaapjes. Jij en je partner houden je kleintje natuurlijk heel dicht bij je. Huidcontact met je baby is overigens ook heel belangrijk voor jullie newborn en wij leggen je uit waarom.

Huidcontact met je baby

Op de NICU (Neonatale Intensive Care Unit voor zieke of vroeggeboren baby’s) is het geen ongewoon beeld: baby’s die op de borst van hun ouders liggen. Dit wordt ook wel skin to skin contact genoemd. Ook voor gezonde baby’s is huidcontact belangrijk en dat heeft een aantal goed verklaarbare redenen.

1. Het zorgt voor een band tussen jou en je baby

Huidcontact wordt niet voor niks gedaan op de NICU. Het zorgt namelijk voor een hechtere band tussen baby en ouder. Door je baby dicht tegen je aan te houden voelt je baby zich geborgen, net als in jouw buik. Dat is erg bevorderlijk voor het hechtingsproces tussen jullie.

2. Je kindje wordt er rustig van

Je kindje wordt rustig van jouw aanrakingen. Baby’s die worden geaaid en geknuffeld, zijn eerder geneigd te stoppen met huilen. Negen maanden lang hebben ze veilig in jouw buik gezeten. Na hun geboorte genieten ze er dus van om vastgehouden te worden en te worden geknuffeld.

Overigens is dit niet alleen goed voor de baby, het kan ook stress reduceren bij de ouder. Tijdens deze momenten neem je je baby helemaal in je op en raak je steeds meer aan je kleintje gewend. Ook dat heeft een positief effect op het hechtingsproces.

3. Het geeft je baby een gevoel van veiligheid

Huidcontact met je baby maken, zorgt ervoor dat baby’s zich geborgen en veilig voelen. Je reageert namelijk op je baby, als ze krampjes heeft leg je je warme hand op haar buik. Dat geeft jouw baby een veilig gevoel. Een baby kan verbaal namelijk nog niet communiceren en dat maakt dat fysiek contact heel belangrijk is.

4. Je kunt je baby warm houden

Als kindjes worden geboren, zijn ze nog niet in staat om hun lichaam op temperatuur te houden. In een eerder artikel schreven we daarom over het belang van onder andere mutsjes en sokjes. De meeste warmte ontsnapt namelijk via hun voetjes, handjes en hoofdje.

Als je baby het koud heeft, kun je je kindje ook altijd huid-op-huid op je borst leggen en een deken om jullie heen slaan. Zo krijgt je kindje het weer heerlijk warm.

LEES OOK: Pasgeboren baby’s aanraken werkt pijnstillend

5. Je baby valt er rustig door in slaap

Zodra baby’s uit de buik zijn moeten ze wennen aan alles. Ze zijn eraan gewend om in jouw buik te zitten waar ze het warm hebben en veilig zijn. Als je je kleintje op je borst legt, lief aait en knuffelt, draagt dat enorm bij aan het creëren van een rustig gevoel (net als in de buik). Als ze rustig zijn, is de kans alleen maar groter dat ze in slaap vallen.

6. De baby leert jou erdoor kennen

Als new mom breng je natuurlijk heel veel tijd door met je kleintje. Zie aanrakingen en knuffelmomentjes als jullie tijd samen. Jouw baby zal naarmate de tijd vordert steeds meer observeren. Zo ook jou. De baby leert jou door deze momenten nog veel beter kennen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Babyology

Reageer op artikel:
5 redenen waarom huidcontact met je baby zo ontzettend belangrijk is
Sluiten