Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Huidproblemen: droge huid

Een droge huid komt vooral bij laatgeboren baby’s voor. Het is een gevolg van verminderde talgproductie. Soms is een droge huid aangeboren. Hij heeft dan van nature een zwakkere huidbarrière. Erfelijke aanleg kan een rol spelen. Misschien zijn er in je familie meer mensen die een droge huid hebben. Een droge huid is niet te voorkomen. Bescherming is als je kleine een droog huidje heeft extra belangrijk.

Beschermen

Dat je kindjes huidje teer is, merk je voornamelijk aan de wangetjes. Schrale wangetjes worden veroorzaakt door een droge huid in combinatie met uitgezette bloedvaatjes. Het beste kun je zijn gezichtje met lauw water wassen. Daarna droog je zijn wangetjes af met een zachte handdoek en kun je ze insmeren met een hydraterende, of een speciale beschermende zalf zoals Bepanthen Baby Zalf. Zeker als je naar buiten gaat! Vooral in de winter als de lucht droog is – buiten door de kou en binnen door de centrale verwarming – kan je baby’s huidje extra bescherming gebruiken. Je kleine kan bijvoorbeeld schrale lipjes hebben. In de zomer geeft een teveel aan zonlicht een gelijk effect.

Voorkomen

Je kunt op verschillende manieren voorkomen dat je baby’s gevoelige huidje nog droger wordt. Zo lees je veel dat je je kleintje niet te vaak mag badderen. Hierover zijn de meningen echter verdeeld. Was je kindje in ieder geval met speciale, zeepvrije babyproducten. Gewone zeep is veel te agressief voor je baby’s huidje en tast de beschermende huideigen oliën aan. Zet je baby eerst een paar minuutjes in water zonder badproduct. Dan wordt de huid week en kan er vocht opgenomen worden. Doe je de olie al in het badje voor je kindje erin gaat, dan sluit je de huid direct af en kan je baby’s droge huidje nooit meer het vocht opnemen.

Vissenhuid

Blijft je baby’s huidje ondanks alle goede zorgen droog, dan kan het zijn dat je kindje een ‘vissenhuid’ (ichthyosis) heeft. Dit is een erfelijke en onschuldige huidaandoening. Eén op de driehonderd pasgeborenen heeft last van de meest voorkomende vorm is ‘ichthyosis vulgaris.’ Bij de geboorte is de huid normaal, maar na een paar maanden en vaak pas na jaren wordt de huid droog. Een vorm die alleen bij jongetjes voorkomt, is ‘X-linked ichthyosis.’ Deze vorm openbaart zich vaak al bij de geboorte of de eerste maanden daarna. Ongeveer één op de tweeduizend mannen hebben deze vorm van vissenhuid, die vooral in de nek zichtbaar is. Denk je dat je kleine last heeft van een vissenhuid? Neem dan contact op met je huis- of kinderarts. Deze zal je indien nodig doorverwijzen naar een huidarts voor nader onderzoek.

Reageer op artikel:
Huidproblemen: droge huid
Sluiten