Redactie
Redactie Baby 7 jun 2018

Huidproblemen: eczeem

Eczeem is -na astma- de meest voorkomende chronische aandoening bij kinderen. De kenmerken zijn vooral een rode, droge huid, jeuk en irritatie. Heel vervelend, maar wat kun je doen tegen eczeem? En welke crème helpt? Lees het hier!

Eczeem of dauwworm?

Eczeem is een verzamelnaam voor allerlei soorten huiduitslag en kan al snel na de geboorte optreden als ‘dauwworm’. In het gezicht van je baby ontstaan dan vochtige plekken. Het lijken wel dauwdruppels die 's morgens op het weiland liggen, vandaar ‘dauw.’ De uitslag is ringvormig, vandaar ‘worm.’ Later worden het ontstekingen op typische eczeemplekken in de nek, knie- en elleboogplooien.

De symptomen van eczeem

De symptomen zijn roodheid en een opgezwollen huid, die vaak warm aanvoelt. Daarnaast hebben baby’s met eczeem vaak vochtblaasjes, vochtafscheiding, schilfers en veel jeuk. Aanleg voor eczeem is erfelijk, maar er zijn 101 zaken die ervoor kunnen zorgen dat eczeem daadwerkelijk de kop op steekt, zoals een allergie of stress.

Hoe bestrijd je eczeem?

Eczeem is helaas niet te genezen. Het is gelukkig vaak wel goed te verminderen door een dieet of andere voorzorgsmaatregelen. Probeer uit te zoeken wat het eczeem ‘uitlokt’. Als een allergie voor voeding de klachten veroorzaakt, gaat het eczeem vaak al over als dat product niet meer op tafel verschijnt. Verder moet de huid goed vet gehouden worden. Gebruik hiervoor vaseline of een badolie zónder parfum. Voeg de badolie pas na een paar minuten aan het badwater toe. Zo kan de huid eerst schoon worden en daarna legt de olie er een vettend laagje op. Teveel badderen is overigens niet goed bij eczeem.

Hormoonzalf

Hormoonzalf bestrijdt de akelige symptomen van eczeem, zoals jeuk en blaasjes. Veel ouders zijn bang om hormoonzalf te gebruiken. Met de huidige samenstelling heeft hormoonzalf tegenwoordig echter nauwelijks meer bijwerkingen. Van een speciale crème voor zuigelingen en kinderen mag maximaal één tube per week gebruikt worden. En dat is heel wat. Twee weekjes een milde hormoonzalf smeren kan de huid zo tot rust brengen, dat het eczeem daarna met een standaard teerzalf rustig gehouden kan worden. Er zijn ook cremes zonder hormonen erin, voor als je je niet prettig voelt bij hormoonzalf. Raadpleeg altijd je huisarts.

Reageer op artikel:
Huidproblemen: eczeem
Sluiten