Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Huidproblemen: krentenbaard

Krentenbaard kenmerkt zich door blaasjes, korstjes en rode vlekken op je kind zijn huid. Deze besmettelijke infectie zit meestal rond de neus of de mond, maar kan ook op het hele lichaam voorkomen.

Hoe ontstaat krentenbaard?

De infectie begint vaak op een plaats van de huid waar al beschadigingen zijn. Denk aan schaaf of krabplekjes. Op die plek ontstaan enkele rode vlekjes en blaasjes met gele pus. Als zo’n blaasje openbarst, droogt het in en ontstaat er een honinggele korst. Wanneer deze vlekjes, korstjes en blaasjes rond het neusje en het mondje zitten kan het eruitzien als een baard van krenten.

Maatregelen tegen krentenbaard

Gebruik de volgende hygiëne regels om verergering van de krentenbaard en besmetting van andere kinderen tegen te gaan:

  • Was de plekjes met een desinfecterend middel: povidonjood of chloorhexidinescrub. Deze middelen kun je zonder recept bij de drogist of apotheek kopen.
  • Houd de plekjes droog, want vocht zoals snot en speeksel vertragen de genezing.
  • Probeer het aanraken van de blaasjes te voorkomen.
  • Zorg dat je kindje regelmatig de handjes wast met gewone zeep en een eigen handdoek gebruikt.
  • Houd de nagels kort en schoon.
  • Zorg dat mensen in de omgeving van jullie kindje regelmatig de handen wassen. Informeer dan ook het kinderdagverblijf of school.
  • Maak de spulletjes die jouw kind vaak aanraakt, zoals speelgoed, trapleuning en deuren, een keer per dag schoon.

Medicijnen

Medicijnen zijn eigenlijk niet nodig omdat krentenbaard vanzelf overgaat. Tegen eventuele jeuk kun je zinkolie gebruiken. Zinkolie helpt ook om de blaasjes te laten indrogen. Bij uitgebreide plekken met pus en open wondjes wordt soms een crème met een antibioticum voorgeschreven om de bacterie te bestrijden. Alleen als je kind weinig weerstand heeft, ziek is en koorts krijgt, wat overigens zeldzaam is, krijgt het een antibioticumkuur door de huisarts voorgeschreven.

Wanneer gaat krentenbaard over?

Krentenbaard gaat binnen één tot drie weken vanzelf over. Er blijven geen littekens achter. Wanneer je kindje krentenbaard heeft gehad, biedt dat geen bescherming tegen een nieuwe infectie met de stafylokok.

Reageer op artikel:
Huidproblemen: krentenbaard
Sluiten