Redactie
Redactie Baby 2 feb 2020

Een huilbaby: wat als je kindje niet stopt met huilen?

Sommige baby’s blijven huilen. Troosten, oppakken, wiegen of wandelen helpen niet. En zelfs wanneer je je baby in een draagdoek bij je houdt, wordt hij niet stil. Is jouw baby ontroostbaar en lijkt niets te helpen? Dan heb je misschien een huilbaby. 

Een baby die constant huilt kan je hele leven op zijn kop zetten. Het hele gezin raakt erdoor van slag, je relatie lijdt eronder en vrienden komen minder vaak over de vloer. De normale dingen die je deed voordat je kind geboren was lijken ineens kilometers verwijderd. Slaapgebrek, frustratie en stress bouwen zich steeds verder op.

Het is duidelijk: het hebben van een huilbaby is heel erg moeilijk, vervelend en frustrerend. Zeker wanneer je omgeving goedbedoelde adviezen blijft aandragen. “Als je ‘m nu eens gewoon in zijn bedje legt”, “ Als je nu eens gewoon een regelmatig voedingsschema hanteert.” Maar met een huilbaby is helaas niets gewoon.

 Symptomen huilbaby

  • Een huilbaby is een baby die meer dan drie uur per dag, drie dagen per week en al langer dan drie weken lang huilt.
  • Een huilbaby huilt niet ‘echt’ maar krijst oorverdovend en aanhoudend. Bijna niets helpt om de baby rustig te krijgen.
  • De baby zit slecht in zijn vel en voelt zich in de nabijheid van de ouder/verzorger meer op zijn gemak.
  • De baby huilt niet ‘communicatief ‘: huilt/krijst altijd op dezelfde toon. Daardoor is niet te horen of de baby honger heeft, slaperig of boos is.
  • De baby is erg schrikachtig. Het minst of zelfs geen geluid veroorzaakt een heftige schrikreactie waardoor de baby luid schreeuwend weer wakker wordt.
  • Huilbaby’s liggen vaak met hun hoofdje ergens tegen aan, omdat ze vaak hoofdpijn hebben.

30.000 baby’s

We spreken officieel van een huilbaby wanneer een baby al langer dan drie weken tenminste drie dagen per week meer dan drie uur huilt. Jaarlijks zijn er zo’n 20.000 tot 30.000 baby’s die dit etiketje opgeplakt krijgen. Het huilen is echter niet het enige kenmerk, vandaar dat sommige mensen lobbyen voor de term ‘prikkelbare baby’. Deze kinderen slapen en drinken ook zeer onregelmatig. In hun drinken is geen enkel ritme te vinden. Meestal drinken ze vaak en kleine beetjes. Ze dutten vaak maar een half uurtje of korter, kunnen slecht in slaap komen of houden zichzelf wakker omdat ze zo onrustig zijn. Uiteraard betekent dit dat het kind oververmoeid raakt. Het gevolg: een overactief, onrustig, ontevreden en jengelend kind dat continu aandacht vraagt.

Lichamelijke klachten

Voor een klein aantal baby’s is er lichamelijk ook echt iets niet in orde. Daarom is het altijd verstandig eerst naar de huisarts te gaan wanneer jouw baby continu huilt. Ook hebben huilbaby’s bijna altijd last van spugen, overstrekken en darmkrampjes. Er is echter altijd de mogelijkheid dat jouw kindje huilt omdat hij bijvoorbeeld verkeerd reageert op de voeding (door koemelkallergie of lactose-intolerantie bijvoorbeeld), blaas-  of nierproblemen heeft of bijvoorbeeld een liesbreuk. Pas als er na intensief onderzoek geen lichamelijk reden is gevonden en je baby toch blijft huilen is er echt sprake van een huilbaby.

Huilschema

Omdat sommige huilbaby’s erg intensief reageren op prikkels uit de omgeving, is het verstandig te zorgen voor rust, reinheid en regelmaat in de omgeving, de drie R’s van vroeger dus. Probeer – ook al is het moeilijk – vaste voedingstijden en vaste rusttijden aan te houden.  Het bijhouden van een huilschema kan inzicht geven in het gedrag van jouw kindje en brengt soms ook duidelijkheid voor de specialisten.

Aandacht

Het is belangrijk om het contact met je kindje niet te verliezen. Ook al lukt het niet goed om je kleintje te troosten, blijf positieve aandacht aan hem schenken. Loop met de baby rond en vertel wat je aan het doen bent, zet een hoog stemmetje op of trek rare gezichten. Je baby heeft begrip en vertrouwen nodig, ook al is het moeilijk om dit te geven omdat je zelf nauwelijks slaapt. Waarschijnlijk weet je zelf ook vaak niet meer waar je het zoeken moet van vermoeidheid.

Muziek

Muziek kan ook een belangrijke invloed hebben op de gemoedstoestand van de baby. Je kunt bijvoorbeeld een bandje opzetten van eerder gemaakte opnames van je baby met jou. Hier kan de baby even stil van worden. Zo zijn er ook cd’s te koop met daarop rustgevende geluiden of vrolijke klanken waarvan bewezen is dat ze een rustgevende uitwerking hebben op onrustige baby’s. Deze zijn bij de babyspeciaalzaken verkrijgbaar. Sommige baby’s hebben baat bij babymassage of vinden het fijn om ingebakerd te worden.

Wervelkolom en chiropractie

Onderzoek toonde bij 95% van de huilbaby’s afwijkingen in de wervelkolom aan. Deze afwijkingen kunnen ontstaan door een moeilijke geboorte. Zo kan er stress ontstaan op de wervelkolom door, soms noodzakelijke, verloskundige manipulatie. Bijvoorbeeld een licht rukje aan de nek bij de bevalling kan al stress op de wervelkolom geven. Correctie van de wervelkolom resulteerde vaak in onmiddellijk ophouden van huilen, spierontspanning en slaperigheid.

Ook baby’s met veelvuldig koliek kunnen baat hebben bij een behandeling van de chiropractor. Een onderzoek van circa. driehonderd baby’s met koliek toonde in 94% van de gevallen een bevredigend resultaat na chiropractische behandelingen. De onderzoeken naar chiropractie bij baby’s werden uitgevoerd als een multi-centra-onderzoek dat drie maanden duurde. Daar waren ongeveer 70 chiropractoren uit 50 klinieken in Denemarken bij betrokken.

Denk aan jezelf

Het belangrijkste voor ouders van een baby die veel huilt is dat zij zich realiseren dat het huilen niet hun schuld is. Het beste is het om het huilen te accepteren als iets wat op dit moment bij deze baby hoort en manieren te vinden om met het huilen om te gaan. Maak duidelijke afspraken over hoe de zorg voor het kind verdeeld wordt. Wisseldiensten voor de nacht bijvoorbeeld. Geef vooral niet de schuld aan jezelf en ga niet lopen tobben, want aan jou ligt het niet. Praat zoveel mogelijk met je partner en probeer steun en/of een luisterend oor bij een goede vriendin of familie te vinden.

Het is misschien makkelijk gezegd, maar probeer zo nu en dan ook eens de humor van de situatie in te zien. Zorg dat je voldoende rust krijgt op de momenten dat je baby slaapt. Neem een warme douche en laat je tranen de vrije loop, ga lekker lezen op de bank en probeer wat ontspanningsoefeningen te doen. En wanneer het huilen erg extreem is kan het soms goed zijn de zorg een nachtje aan iemand anders over te laten om even te kunnen slapen. Dit kan heel moeilijk zijn, in de eerste plaats om je kind uit handen te geven, maar ook om iemand anders te belasten. Maar een baby heeft ook niets aan overspannen ouders en een nacht is meestal best op te brengen door een vrienden of door opa en oma.

Zoek hulp

Aarzel niet hulp te zoeken wanneer je oververmoeid begint te raken of het gevoel krijgt dat je de situatie echt helemaal niet meer aankan. De huisarts of consultatiebureau-arts kunnen zelf hulp bieden of een doorverwijzing geven. Soms biedt video-hometraining uitkomst, doordat de ouders inzicht krijgen in het huilen en gedrag van hun kind en de eigen reactie hierop. Ook bestaan er cursussen voor ouders van huilbaby’s waarin de ouders tips krijgen en in contact komen met lotgenoten. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk de kinderen een paar dagen ‘op te laten nemen’ in het ziekenhuis. Zo kan je als ouders even een paar dagen tot rust komen terwijl je weet je zeker dat je kindje in goede handen is.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een huilbaby: wat als je kindje niet stopt met huilen?
Sluiten