Redactie
Redactie Baby 3 jan 2020

Huilende baby? 10 redenen die daarvan de oorzaak kunnen zijn

Baby’s kunnen nog niet goed communiceren en gebruiken daarom hun gehuil als nummer één communicatiemiddel.

Redenen waarom baby’s huilen

Maar welke soort huil hoort nou bij welk probleem? Wij zetten de 10 meest voorkomende redenen waarom baby’s huilen voor je op een rij.

1. Vieze luier

Laten we eerlijk zijn, jij zou het ook niet fijn vinden om in een vieze broek te moeten liggen. De ene baby kan een vieze luier minder goed verdragen dan de ander en zet het op een krijsen. Maar gelukkig is deze situatie makkelijk te onderzoeken en op te lossen.

2. Slaap

Veel baby’s raken oververmoeid omdat we denken dat ze vanzelf wel gaan slapen als ze moe zijn. Soms lukt dit niet en heeft je baby rust nodig voor zijn dutje. Let dus goed op slaaptekenen, zoals gapen en in de oogjes wrijven, dan ben je een huilbui voor. Bekijk ook ons slaapschema zodat je kunt zien of je baby genoeg slaapt.

3. Geknuffeld willen worden

Je baby houdt ervan om zo dicht mogelijk bij je in de buurt te zijn. Als je baby niet ophoudt met huilen, probeer hem dan eens dicht tegen je aan te houden en tegen hem te praten. Misschien was dat net even wat hij nodig had. Geen zorgen, in de eerste maanden kun je je baby écht niet teveel aandacht geven.

4. Honger

De meest baby’s huilen omdat ze honger hebben. Alhoewel het makkelijk op te lossen is, doe je er goed aan naar de tekenen van honger uit te kijken voor je baby gaat huilen. Let bijvoorbeeld op het tuiten van zijn lippen, onrustigheid en handjes in de mond stoppen.

5. Buikproblemen

Je baby’s verteringssysteem is nog niet helemaal ontwikkeld, hierdoor kan hij last krijgen van darmkrampjes of gasophoping. Als je baby vooral na het eten huilerig wordt, heb je grote kans dat de huilbui hiermee te maken heeft. Lees in ons artikel ‘Eerste hulp bij darmkrampjes’ wat je hier tegen kunt doen.

6. Boertje laten

Als je baby na het voeden begint te huilen, kan hij last hebben van darmkrampjes. Maar het kan ook zijn dat hem een boer dwars zit. Dat klinkt misschien suf, maar je baby kan er behoorlijke last van hebben. Probeer hem te laten boeren, je zult zien dat het oplucht.

7. Niet lekker zijn

Koorts, verkouden zijn of een ander kinderkwaaltje onder de leden hebben; het is allemaal reden genoeg voor je baby om te gaan huilen. Bekijk de tien meest voorkomende kinderkwaaltjes en kom erachter waar je baby last van heeft.

8. Te warm of koud

Je baby geeft precies aan als hij het te warm of te koud heeft. Het vervelende is alleen dat hij dit niet makkelijk kan vertellen. Een moeilijke huil om te achterhalen dus. Check af en toe eens of je kind niet te veel of te weinig aan heeft en let bijvoorbeeld op gefrummel aan kleding. Ook kun je in zijn nek goed voelen of hij het te warm heeft. Zijn nekje voelt dan namelijk klam en warm aan.

9. Tandjes krijgen

Meestal komen tandjes door als je baby tussen de vier en zeven maand oud is.  Als je baby in dat proces zit, kan het behoorlijk pijn doen. Huilbuien en hangerigheid zijn daardoor vaak dagelijkse kost. Lees in ons artikel ‘De eerste tandjes’ wat je hiertegen kunt doen.

10. Last van ongemak

Misschien wel het grootste nadeel van een baby zijn, is het niet kunnen uitdrukken van je gevoelens. Soms is er namelijk iets kleins aan de hand, zoals een vinger die klem zit of een haar die in zijn oog prikt. Maar dit kan hij je onmogelijk duidelijk maken. Ga naar dit soort ongemakjes op zoek zodra er geen andere duidelijke reden is voor je baby om te huilen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Huilende baby? 10 redenen die daarvan de oorzaak kunnen zijn
Sluiten