Redactie
Redactie Gezin 7 jun 2018

Huisdier goed voor de ontwikkeling van je kind

Veel ouders vinden het hebben van een huisdier goed voor de ontwikkeling van hun kind. Het zou goed zijn voor hun verantwoordelijkheidsgevoel. Door voor iemand anders te zorgen, zouden kinderen meer rekening leren houden met anderen. 

Meer dan de helft van de huishoudens in Nederland heeft minstens één huisdier. In ongeveer 40 procent van alle huishoudens is dat een kat of een hond. In totaal worden ongeveer 2 miljoen honden en 3 miljoen katten gehouden. Konijnen en andere knaagdieren zijn ook populair (ongeveer 1 miljoen). Vissen (ongeveer 3 miljoen) en vogeltjes (2,5 miljoen) zijn – ook al hebben ze een niet zo grote aaibaarheidsfactor – eveneens talrijk. Het hebben van een paard of pony’s (bijna een half miljoen) is niet voor iedereen weggelegd, maar veel kinderen nemen rijles in een manége of hebben een ‘verzorgpony’.

5x Gunstige effecten

  • Huisdieren zijn gezelschapsdieren en vinden het over het algemeen gezellig om in een familie te worden opgenomen

  • Als er een dier in huis is, is je kind nooit alleen. 

  • Een huisdier vindt het heerlijk om te knuffelen

  • Bij ouderen is aangetoond dat het wandelen met hun hond hen langer fit houdt en zorgt voor sociale contacten met buurtgenoten en andere hondenbezitters. Angst, eenzaamheid en depressie kunnen afnemen als iemand een huisdier neemt. Stress vermindert, een hoge bloeddruk verlaagt en een versnelde hartslag neemt af.

  • Hoewel deze effecten niet specifiek bij kinderen onderzocht zijn, zouden dieren ook bij hen een gevoel van geborgenheid, rust en plezier teweeg kunnen brengen. Daarnaast is het spelen met de hond een leuke manier van bewegen.

Goed voor je kind?

Huisdieren kunnen het leergedrag van kinderen stimuleren. De emotionele betrokkenheid bij het dier leert het kind dat relaties met anderen belangrijk zijn. Er zijn ook aanwijzingen dat kinderen, die zorgzaam omgaan met een dier ook makkelijker zorgzaamheid zullen tonen t.o.v. andere mensen.
Er zijn natuurlijk altijd speciale omstandigheden waarbij het huisdier een unieke functie heeft. Voor een kind dat langdurig bedlegerig is, is het misschien prettig om naar een stel goudvissen of guppies te kijken, om te luisteren naar het vrolijke getjilp van een paar zebravinkjes of te genieten van de poes, die aan het voeteneinde van het bed ligt te spinnen.

Troost

Een dier kan ervoor zorgen dat een kind minder bang wordt. Voorbeeld: als er een grote hond is, is je kind minder bang voor inbrekers. Of als hij de hond uitlaat, durven andere kinderen hem niet te pesten. Een kind kan er ook meer aandacht van andere kinderen door krijgen en dus meer sociale contacten. Een dier kan ook troost bieden en de eenzaamheid doorbreken.

Niet altijd een succes

Soms ontstaat er een hechte band tussen je kind en het huisdier, maar het is ook mogelijk dat je kind na een week of drie op het dier is uitgekeken. Het lieve konijntje blijkt ook te kunnen bijten en krabben en weg is je kind. Als je een huisdier koopt, is het fijn als je kind zijn verantwoordelijkheidsgevoel en zorgzaamheid toeneemt, maar vergeet niet dat jij uiteindelijk degene bent die de verantwoordelijkheid draagt voor het dier en ervoor moet zorgen. Verwacht ook niet al te veel zorgzaamheid. Van een kind van 9 kun je moeilijk eisen dat hij de hond drie keer per dag uit laat of dat hij dagelijks de kattenbak schoonmaakt. Je zal ook toezicht moeten houden op de ‘goede zorgen’. Laat bijvoorbeeld je kind niet alleen met een kom vissen en doosje voer. Overvoeding is één van de belangrijkste doodsoorzaken van vissen. Vraag jezelf dan ook altijd goed af of je het echt leuk zal blijven vinden om dagelijks anderhalf uur te wandelen met de hond. 

Reageer op artikel:
Huisdier goed voor de ontwikkeling van je kind
Sluiten