Redactie
Redactie Gezondheid 7 juni 2018

Hyperemesis gravidarum (HG)

Zwangerschapsmisselijkheid hoort erbij, maar je kunt ook doodziek worden van de misselijkheid. Door het overmatig overgeven kun je uitgedroogd raken en in het ziekenhuis belanden. Oppassen dus!

Wat is HG?

Als je HG hebt, ben je bijna constant misselijk en geef je over. Hierdoor kan je uitgedroogd en ondervoed raken. Hormoonverandering en stress zijn waarschijnlijk de oorzaak van HG. Schakel je huisarts in als je..

  • Weinig naar het toilet gaat en je urine donker van kleur is
  • Al 24 uur niets hebt gegeten of gedronken en het er gelijk uitgooit als je wat probeert te eten of te drinken
  • Afvalt terwijl je juist aan hoort te komen
  • Last hebt van vergeetachtigheid en verwardheid
  • Meer dan drie keer per dag overgeeft (bij HG kan dit zomaar 10 tot 30 keer per dag zijn)
  • Je duizelig bent (dit kan gepaard gaan met flauwvallen)
  • Je niet meer normaal kunt functioneren

Behandeling bij HG

Een medische behandeling is noodzakelijk bij hyperemesis gravidarum. Vaak word je opgenomen in het ziekenhuis. Daar krijg je een infuus, waar je je gelukkig al gauw beter door voelt. Uitdroging verergert namelijk alleen maar de misselijkheid. In sommige gevallen krijg je nog aanvullende medicatie. 

De baby en HG

Voor zover bekend is, kan HG geen kwaad voor je ongeboren kind. Je lichaam zorgt er zelf voor dat je baby krijgt wat hij nodig heeft. De behandeling in het ziekenhuis zorgt ervoor dat jij weer aansterkt en ook weer in staat bent om te functioneren. 

Wanneer weer naar huis?  

Tijdens je ziekenhuisopname wordt geprobeerd om de vocht- en voedselinname weer op te bouwen. Als dit niet lukt kan er overgegaan worden op sondevoeding. Je mag pas naar huis als er geen afwijkingen meer in je bloed en urine te vinden zijn. Luister dus goed naar je lichaam en neem voldoende rust!

Tip!Wil je meer informatie over dit onderwerp of hierover praten met lotgenoten? Neem dan een kijkje op de website van Stichting ZEHG (zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum:

Reageer op artikel:
Hyperemesis gravidarum (HG)
Sluiten