Redactie
Redactie Gezin 7 jun 2018

Ideaal die papadag

Als je beide werkt, kun je eigenlijk niet meer zonder papadag als jullie kinderen hebben. Een speciale vaste vrije dag in de week voor papa om voor jullie kind te zorgen. Maar mama's pas op…

Papa, mama, jullie kind, iedereen heeft voordeel bij een papadag. Jij kunt, als je wilt, meer gaan werken. Je partner bouwt een intiemere band op met jullie kind en raakt meer betrokken bij de opvoeding. Jullie kind kan een dagje extra thuisblijven van de opvang en vindt het heerlijk om bij papa te zijn.

Papa’s papadag

Papadag brengt veel goeds met zich mee voor papa. Een groot voordeel is dat je meer tijd doorbrengt met je kind. Het is fijn om betrokken te zijn bij de ontwikkeling. Als je fulltime werkt mis je dingen, omdat je baby al als een roos ligt te slapen als je thuiskomt. Als papa krijg je zo meer band met je kind en ben je niet alleen de vader die ‘zondags het vlees komt snijden’. En een dag extra ‘vrij’ in de week klinkt toch als muziek in je oren. Maar vergis je niet! Papa zijn is ook heel hard werken.

Baby’s papadag

Een beetje ‘meer vader’ is alleen maar goed voor je baby. En dan gaat het niet alleen om de extra aandacht en de ban die je opbouwt. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kinderen met papa’s die ongeveer veertig procent van de gezinszorg op zich nemen, zelfverzekerder zijn, stabieler en ze rollen makkelijker door de puberteit. Dus misschien moet het niet bij één papadag blijven…

Mama’s papadag

Voor jou betekent een papadag dat je, als je dat wilt, misschien een dag meer kunt gaan werken. Verder is het fijn dat je de zorg van je kind samen deelt en je gup niet alleen samen op bed legt. Je partner weet ook wat er zich afspeelt in het kleine leventje van je baby. Als mama is het fijn en leuk om te zien dat die twee het samen ook redden.

Pas op mama’s!

Een papadag bestaat niet alleen uit voordelen. Papa’s nemen het er namelijk nog wel eens van op hun vaste papadag. Ze zien het als een ontspannen en relaxte dag waarop ze leuke uitjes kunnen plannen en lekker mogen voetballen in de tuin. Lekker een dagje voor hem en je kind. Het gevaar bestaat dat de strijkplank en de stofzuiger die dag in de kast blijven. Je snapt dat het niet de bedoeling is dat jij na een papadag wordt opgezadeld met een berg extra werk. Dus maak een lekker lijstje met werkzaamheden en zet hem aan het werk!

Wie gaat dat betalen?

De financiën moeten een papadag ook toelaten. Een papadag kan onderdeel zijn van het ouderschapverlof waar jullie recht op hebben. Je werkgever betaalt soms je loon gewoon door tijdens het ouderschapsverlof, maar hier heb je geen recht op. Wel kun je geld opnemen van je levenslooptegoed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ideaal die papadag
Sluiten