Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Zwanger 3 mrt 2021

Een ijzertekort als je zwanger bent: zo herken je het en dit doe je eraan

Als je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. Je hormonen pieken, en er groeit een klein mensje in je buik. Logisch dat je je anders voelt, en dat je misschien ook wel andere behoeftes hebt qua dagindeling en voeding.

Een van de dingen waar je mee te maken kan krijgen als je zwanger bent, is extreme moeheid en je slap en lusteloos voelen. Dit hoort bij een zwangerschap, maar kan ook komen door een tekort aan ijzer.

Waarom is ijzer zo belangrijk tijdens je zwangerschap? Hoe herken je een ijzertekort en wat kan je er aan doen? Wij geven je meer informatie in dit artikel.

Een tekort aan ijzer en bloedarmoede

IJzer is een belangrijk mineraal dat cruciaal is voor de aanmaak van rode bloedcellen. Deze rode bloedcellen transporteren zuurstof door je lichaam. Je hebt altijd een voorraadje ijzer in je lichaam. Als je zwanger bent, ontstaat er sneller een ijzertekort, omdat je lichaam meer bloed aan gaat maken, dat nu ook richting de placenta en je baby wordt getransporteerd. Hierdoor kan je je moe, lusteloos en futloos voelen. Dit zijn kenmerkende symptomen voor tijdens het begin van je zwangerschap, dus er is niet direct reden voor paniek.

Als je eenmaal 10 of 11 weken zwanger bent, zal je waarschijnlijk wat bloed moeten afstaan dat wordt onderzocht. Er wordt gekeken naar mogelijke ziekten, zoals hiv en Syfilis, glucose, maar ook naar de Hemoglobine in je bloed. Hierbij wordt gemeten hoeveel rode bloedcellen je in je bloed hebt. Voor vrouwen geldt dat als zij niet zwanger zijn, de Hb ondergrens ongeveer 7,5 is. Als je zwanger bent mag dit wat lager zijn. Waarden tussen de 7,0 en 6,3 zijn normaal. Als deze lager is, zou je bloedarmoede veroorzaakt door een ijzertekort, kunnen hebben.

Symptomen van een ijzertekort

Het kan soms behoorlijk lastig zijn om een tekort aan ijzer te herkennen als je zwanger bent. Tijdens het eerste trimester zal je je namelijk wel vaker ontzettend moe en lusteloos voelen. Dat wil helemaal niet zeggen dat je een ijzertekort hebt. Wel zijn er meerdere symptomen die je aan jezelf kan herkennen:

 • Een bleke huid
 • Een constant slap gevoel
 • Kortademigheid, snel buiten adem
 • Duizeligheid, flauwvallen
 • Rusteloze benen

Als je de bovenstaande symptomen bij jezelf opmerkt als je zwanger bent, is het verstandig om dit aan te kaarten bij je verloskundige. Nadat er bloed bij je wordt afgenomen, waaruit blijkt dat je Hb te laag is, zal er waarschijnlijk een vervolgonderzoek gedaan worden naar MCV in je bloed. Als de MCV-waarde te laag is in je bloed, wijst dit op een ijzertekort.

Voeding met meer ijzer

Als je te maken krijgt met bloedarmoede veroorzaakt door een ijzertekort, is daar gelukkig genoeg aan te doen. Bepaalde voedingsmiddelen bevatten meer ijzer dan anderen. Voeg deze dus op een meer regelmatige basis toe aan je dieet. De volgende voedingsmiddelen zijn zeer rijk aan ijzer:

 • Groene (blad)groenten, zoals spinazie, boerenkool, broccoli en andijvie
 • Vleeswaren. Zorg er wel voor dat deze altijd goed doorbakken zijn!
 • Eieren, hardgekookt
 • Gedroogde vruchten, zoals abrikozen, dadels en rozijnen
 • Volkorenbrood en vezelrijke ontbijtgranen
 • Bonen en peulvruchten. Denk aan linzen en kikkererwten

Door je dieet aan te passen, voedt je je lichaam met meer ijzer. Een handig trucje waarmee je de opname van ijzer uit bepaalde voedingsmiddelen kan verhogen, is door er versgeperste sinaasappelsap bij te drinken. De enorme hoeveelheid aan vitamine C in sinaasappelsap zorgt ervoor dat je lichaam nog beter in staat is om ijzer uit voeding op te nemen.

Supplementen of tabletten

Is je ijzertekort zeer ernstig? Dan kan je huisarts of verloskundige je aanraden om supplementen te nemen. Dit kan in tabletvorm, of in de vorm van een ijzerhoudend drankje zijn. Let echter wel goed op; sommige van deze supplementen worden afgeraden als je zwanger bent. Hier kan je namelijk soms obstipatie of diarree van krijgen. Het komt ook voor dat vrouwen er tijdens hun zwangerschap sneller misselijk van worden.

Een goede multivitamine die speciaal samengesteld is voor zwangere vrouwen, is uiteraard wel geschikt. Kies dan voor een variant met een hogere dosis ijzer.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een ijzertekort als je zwanger bent: zo herken je het en dit doe je eraan
Sluiten