Redactie
Redactie Feestdagen 7 jun 2018

In 7 stappen de perfecte gastvrouw

Komen er gezellig een stel vrienden bij je eten of de hele familie? Genoeg reden tot stress, want waar moet je beginnen? Geen paniek! Mama en Zo tovert je in 7 stappen om tot de perfecte gastvrouw.

Stap 1: Voorbereiding

Er is niets belangrijker dan een goede voorbereiding. Begin op tijd met het verzinnen van je menu. Bedenk hoeveel gangen je wilt maken en stel een boodschappenlijst samen. Houd rekening met eventuele allergieën en voorkeuren van je gasten. En natuurlijk ook met de tijd die je boven het fornuis moet staan. Je wilt als gastvrouw niet de hele avond in de keuken staan te zwoegen. Denk ook alvast na over je tafeldecoratie en –schikking. Zorg dat je alles in huis hebt, zo laat je niets aan het toeval over.

Stap 2: Ontvangst

Het is zover, de gasten komen elk moment aan. Zorg voor een goede ontvangst. Je krijgt tenslotte geen tweede kans om een eerste indruk te maken. Belangrijk is dat het huis opgeruimd is en de sfeer al is gezet. Gebruik hiervoor sfeerlampen, kaarsen en eventueel een achtergrondmuziekje. Maak van tevoren al de hapjes voor bij het aperitiefje klaar en serveer deze aan de gasten zodra ze binnen zijn.

Stap 3: Aan tafel

Als het tijd is om aan tafel te gaan, wijs je als gastvrouw iedereen naar zijn of haar plek. Vervolgens trek je je terug in de keuken waar je de laatste hand aan het voorgerecht legt en deze uit serveert. Zorg dat je voor alle gangen al voorbereidingen hebt getroffen. Je kunt een kookwekkertje gebruiken om tussendoor weer even bij je gasten aan te kunnen schuiven. Het is zonde als je de hele avond in de keuken verdwijnt.

Stap 4: Je humeur

Gastvrouw spelen kan behoorlijk stressvol zijn. Je hebt als het ware de touwtjes in handen voor een goed verloop van de avond. Probeer toch zo relaxed mogelijk te blijven en blijf lachen! Uiteindelijk draait het om gezelligheid, een structureel verloop van de avond is mooi meegenomen. Maak dus ook tijd om met iedereen te kletsen en loop niet alleen maar te regelen. Het moet voor jou ook een gezellige avond zijn.

Stap 5: Delegeren

Natuurlijk weet jij het beste hoe je de borden geserveerd wilt zien of hoe je het dessert wilt opdienen. Maar wat extra hulp hier en daar is niet verkeerd. Schakel daarom je partner in om bepaalde dingen te regelen. Dit kun je ook vooraf bespreken om misverstanden te voorkomen. Overleg bijvoorbeeld dat hij de kaarsjes aansteekt, de muziek in de gaten houdt en over het bijvullen van de drankjes gaat. Dat scheelt jou alweer veel gedoe.

Stap 6: Natafelen

Na het diner is het tijd om gezellig na te tafelen. Zorg voor thee of koffie met wat lekkers erbij. Als gastvrouw is het aan jou om het gesprek gaande te houden en iedereen erbij te betrekken. Praat na over de avond en sluit vervolgens de avond af. Als iedereen met een lach op zijn gezicht vertrekt, heb je je werk als gastvrouw goed gedaan.

Stap 7: Aandenken

Als het diner er weer opzit, is het leuk om je gasten nog een aandenken te sturen van de gezellige tijd samen. Doe dit bijvoorbeeld door het versturen van een bedankkaartje of een kaart met een leuke foto van de avond erop. Je kunt natuurlijk ook een andere manier bedenken om je gasten te bedanken voor de gezelligheid. Deze kleine aardigheid zal je gasten aangenaam verrassen en sluit jouw periode als perfecte gastvrouw mooi af.

Reageer op artikel:
In 7 stappen de perfecte gastvrouw
Sluiten