Infectieziekten: wat is Toxoplasmose precies?

Als je helemaal gezond bent, wordt je lichaam beschermd tegen ziekten door je afweersysteem. Dit systeem werkt echter minder goed als je zwanger bent. Hierdoor kan Toxoplasmose ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je ongeboren baby.

Als je zwanger bent, heb je ongeveer 20 keer meer kans om ziek te worden, dan een persoon dat gezond is en niet zwanger is. Een verkoudheid of een griepje is vervelend, maar vormt geen risico voor je ongeboren kindje. Infectieziekten zoals Toxoplasmose kunnen dat wel zijn. In dit artikel lees je meer over Toxoplasmose, de gevolgen ervan en preventie.

Wat is Toxoplasmose?

Toxoplasmose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een eencellige parasiet, de Toxoplasma gondii. Mensen kunnen de besmetting oplopen door oöcysten of besmet vlees. Het oöcyste producerende stadium van Toxoplasma bevindt zich in de darmwand van katten. De parasiet kan lang overleven in hun uitwerpselen. Niet alleen mensen kunnen een gastheer zijn voor deze parasiet, maar ook andere dieren. Daarom is het eten van besmet vlees een risico voor mensen.

Check hier de Voedingswijzer voor tijdens de zwangerschap.

De symptomen

Als de parasiet jouw lichaam is binnengetreden, zijn de symptomen vaak vaag. Je voelt je vaak moe, lusteloos en soms kan je koorts hebben. Soms denken artsen wel eens aan de ziekte van Pfeiffer, omdat de lymfen bij ernstigere gevallen soms vergroot zijn, net als de milt en lever.

Als mensen een verminderde afweer hebben, kan de ziekte meer schade toebrengen. Je loopt dan het risico op ernstige oogontstekingen, longontsteking of hersenvliesontsteking.

Toxoplasmose is niet besmettelijk en dus niet overdraagbaar van mens op mens. Zwangere vrouwen zijn daar echter een uitzondering op. Zij kunnen de ziekte doorgeven aan hun ongeboren kind.

Lees ook: Hoe groot is de kans op een miskraam per week?

Toxoplasmose en zwangerschap

Een besmetting vroeg in de zwangerschap kan leiden tot een miskraam. Als een zwangere vrouw de infectie in een later stadium van de zwangerschap oploopt, is de kans op een miskraam of doodgeboorte kleiner, maar kan de ongeboren baby aangeboren afwijkingen oplopen. De meest voorkomende zijn oogafwijkingen.

De kans op het overdragen van de ziekte aan je ongeboren kind, is toch in de eerste maanden van de zwangerschap het kleinst, zo’n 3%. In het laatste stadium kan dit oplopen tot 60%, maar de gevolgen voor de ongeboren baby zijn dan wel kleiner. In het eerste trimester is de kans op een miskraam of intra-uteriene dood groot. Aan het einde van de zwangerschap overleefd een kindje de ziekte vaker, maar is de kans op oog- of hersenafwijkingen groter.

Het is dus erg belangrijk om extra alert te zijn op wat je eet en doet als je zwanger bent. Eet geen rauw vlees, was altijd je handen, maar ook groente en fruit. Verschoon de kattenbak nooit en wees alert op ziekteverschijnselen.

Bron: RIVM.nl

Lees ook: Deze invloeden van buitenaf kunnen soms een miskraam veroorzaken

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Infectieziekten: wat is Toxoplasmose precies?
Sluiten