Redactie
Redactie De bevalling 6 jun 2018

Inknippen tijdens de bevalling

Je wordt ingeknipt als de bevalling sneller moet verlopen, omdat je baby het bijvoorbeeld benauwd heeft of je op punt van uitscheuren staat. Wij vertellen je alles over de ingreep en het herstel.

Wat gebeurt er tijdens het inknippen?

De verloskundige besluit om in te knippen als je baby snel geboren moet worden of jouw vagina te klein is. Inknippen klinkt ontzettend pijnlijk, maar geloof het of niet: je voelt er meestal bijna niets van. De knip wordt namelijk gezet op het hoogtepunt van je wee. Je bent dan zo afgeleid dat de pijn aan je voorbij gaat. Ben je bang voor een knip? Vraag dan vooral om een verdoving.

Manieren van inknippen

Er zijn twee verschillende manier om ingeknipt te worden. De meest voorkomende knip heet de medio-laterale knip. De verloskundige zet dan een schuine knip van de onderste rand van je vagina tot naast je anus. De tweede manier is een rechte knip van de onderste rand van je vagina tot aan een punt tussen je vagina en anus.

Hechten

Als je bent ingeknipt, moet je na je bevalling gehecht worden. Voor de binnenste lagen van je vagina worden oplosbaar hechtdraad gebruikt. De buitenste laag wordt soms gehecht met onoplosbaar draad. Deze hechtingen worden na ongeveer zeven dagen eruit gehaald. Het hechten van de knip is een pijnlijke ingreep, dus vraag van te voren om (plaatselijke) verdoving. Na de bevalling heeft je vagina even de tijd nodig om te herstellen. Lees hier meer over het herstel van je vagina na de bevalling »

Inknippen of uitscheuren?

Inknippen heeft voordelen maar ook nadelen. Een nadeel is dat een knip minder snel geneest dan een scheur. De gerafelde randen van een scheur genezen sneller dan een knip. Een voordeel is dat een knip niet verder uit kan scheuren en is de kans op een totaalruptuur kleiner.

Herstellen van inknippen

Je kan van de wond, zeker de eerste paar dagen, behoorlijk last hebben. Vooral bij het zitten, liggen en plassen. De pijn voelt vaak branderig aan en kan nare steken geven. Hoe lang het litteken pijnlijk blijft, verschilt per vrouw. Sommigen hebben er na een paar weken geen last meer van, terwijl anderen het na twee jaar nog voelen.

Heb je na een jaar nog last van je hechtingen of voelen ze ongewoon pijnlijk aan? Maak dan een afspraak met je gynaecoloog. Het kan zijn dat de hechtingen te strak zijn gemaakt.

De pijn kun je verzachten door:

  • de wond regelmatig te spoelen met warm water of een warm bad te nemen
  • tijdens het plassen lauw water langs de wond laten stromen
  • op een hard oppervlak te zitten (zo voorkom je vochtophopingen)
  • bekkenbodemoefeningen te doen
  • een ice pack op de wond te leggen
  • verdovende en verzachtende crème op de wond te smeren
  • de wond goed schoon te houden door het regelmatig te wassen

Tip! De eerste keer seks is bij de meeste vrouwen geen pretje, vaak gaat het litteken veel zeer doen. Er is geen vast moment wanneer je weer kunt gaan vrijen. Probeer het daarom pas wanneer jij je er prettig bij voelt en doe het rustig aan! Lees meer over de eerste keer seks na je bevalling »

Reageer op artikel:
Inknippen tijdens de bevalling
Sluiten