Redactie
Redactie De bevalling 12 jul 2018

Inleiden van bevalling – bevallen

Als je kind er klaar voor is, begint de bevalling meestal vanzelf. Als de baby op zich laat wachten of er complicaties optreden, is het soms verstandig om de natuur een handje te helpen. De bevalling wordt ingeleid. Maar hoe werkt dat precies?

Als je wordt ingeleid, worden er op een kunstmatige manier weeën opgewekt. Dat gebeurt met medicijnen en daarom vindt een ingeleide bevalling altijd in het ziekenhuis plaats. Je bevalling wordt niet zomaar ingeleid. Als je moet worden ingeleid, heeft dat een goede reden. Verschillende redenen voor inleiden zijn:

  • je vliezen zijn gebroken, maar weeën blijven uit.
  • zwangerschapsvergiftiging of andere complicaties.
  • je bent meer dan twee weken overtijd. 

Vliezen gebroken, geen weeën

Als je vliezen breken, is dit vaak het teken dat de bevalling begint. Soms blijven de weeën uit en heeft de baby helemaal geen zin om naar buiten te komen. Als je vliezen langer dan 24 uur gebroken zijn, noem je dat 'langdurig gebroken vliezen'. Komen de weeën na drie dagen nog niet op gang dan zal de gynaecoloog met het inleiden beginnen. Als je vliezen zijn gebroken heb je namelijk meer kans op infecties. Als de vliezen voor de 37 weken breken, wordt er vaak langer met een inleiding gewacht, zolang er natuurlijk geen sprake is van een infectie.

Complicaties

Als er tijdens je zwangerschap complicaties optreden zoals zwangerschapsvergiftiging kiest de arts meestal voor een inleiding. Jouw gezondheid of die van de baby kan in gevaar zijn en daarom is het niet verstandig om de zwangerschap helemaal uit te dragen. Het is aan de arts om te bepalen wat het meest verstandigst is.

Overtijd

Maar vier procent van alle baby’s wordt geboren op de uitrekendatum. De rest komt lekker op zijn eigen tijd tussen de 37e en de 42e week. Of je na je 40e week wordt ingeleid hangt af van de toestand van je kind. Zo kan de arts besluiten een CTG te laten maken. Hiermee wordt de hartslag van je baby gemeten en ook kunnen er eventueel weeën geregistreerd worden. De uitslag van de CTG bepaalt of er reden is om de bevalling in te leiden. Ook kan er een echo gemaakt worden, om bijvoorbeeld de hoeveelheid vruchtwater te bekijken. Is je kind twee weken te laat? Dan wordt de bevalling ingeleid. 

Hoe werkt het?

Als je wordt ingeleid, worden je weeën opgewekt door middel van een infuus. De dosering van het medicijn in het infuus gaat langzaam omhoog, zodat de weeën geleidelijk beginnen. Weeën kunnen ook opgewekt worden door een gel of tabletje in je vagina. Als de weeën eenmaal op gang zijn gekomen, loopt de bevalling hetzelfde als een bevalling die op natuurlijke wijze is gestart.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Inleiden van bevalling – bevallen
Sluiten