Redactie
Redactie Kleuter 7 jun 2018

Inspiratie! 10x voorlezen nét even anders

Heb je geen zin om voor de tiende keer dat éne boek voor te lezen en ontbreekt het je aan inspiratie om een leuk verhaal te verzinnen? Wij hebben inspiratie om het voorlezen net even anders aan te pakken!

“Mamaaa, wil je me nog een verhaaltje vertellen?” Vind jouw kind het ook zo fijn als je een verhaaltje voorleest voor het slapen gaan? Voorlezen is de perfecte manier om nog even te ontspannen voor het slapen gaan. En met deze 10 manieren krijgt voorlezen een hele nieuwe dimentie! Bonuspunten voor het gebruik van grappige stemmetjes!

1.Richt je op hun interesses

Of je kind nu houdt van vrachtwagens, feeën of die super-coole glijbaan in het park: dit zijn allemaal goede onderwerpen om zelf een verhaal te verzinnen. Kinderen krijgen geen genoeg van hun eigen interesses, dus maak je geen zorgen als je voor de 57ste keer een verhaal over prinsessen vertelt.

2. Houd het kort en lief

Het is echt niet nodig om een heel ingewikkeld verhaal te vertellen dat allemaal ingewikkelde plotwendingen heeft. De spanningsboog van kinderen is nog niet zo lang, dus no pressure. Volg gewoon deze basis structuur: probleem, probleem wordt een groter probleem, en dan wordt het probleem weer opgelost.

3. Vertel jouw eigen favorieten

Wat vond jij geweldig te horen toen je de leeftijd van je kindje had? Hans en Grietje? De kans is groot dat jouw kleintjes ook zullen genieten van deze tijdloze verhaaltjes. Hoewel de verhalen misschien voor jou oud zijn, zijn ze voor jouw kind nog gloednieuw.

Tip! Lezen stimuleren bij je peuter? Wij hebben tips!

4. Geef het verhaal een moraal

Wil je je kind een wijze les bijbrengen? Je kunt dan je verhaal een moraal meegeven. Stel je zoon was nogal ruw met zijn speelgoed die dag. Je zou dan bijvoorbeeld ’s avonds een verhaaltje kunnen vertellen over een jongetje die het moeilijk vindt om samen met andere kinderen zijn speelgoed te delen en hoe hij leert om samen te spelen.

5. Doe het samen

Je hoeft de verhaallijn natuurlijk niet helemaal zelf te bedenken. Je zou ook steeds de beurt met je kind kunnen afwisselen om een verhaal te verzinnen. Jij begint  en dan vraag je aan je kind of hij de tweede zin wilt bedenken. En je verhaal maak je natuurlijk af met “en ze leefden nog lang en gelukkig.”

6. Gebruik je eigen geschiedenis

Kinderen vinden het geweldig om te horen hoe jij vroeger zelf als kind was. Een verhaal over iets dat gebeurde toen je klein was is dus een gemakkelijke manier om materiaal te vinden. Het is ook geruststellend voor kinderen om te horen dat hun ouders dezelfde dingen hebben meegemaakt.

7. De Griekse mythen

Het favoriete verhaal van je kind heb je waarschijnlijk al ontelbaar keer verteld. Tijd voor wat afwisseling! Griekse mythen lenen zicht perfect voor een spannend voorleesverhaal – voor de iets oudere kinderen -. Want waarschijnlijk heeft je kind nog nooit het verhaal van Narcissus gehoord. Narcissus was namelijk zo vol van zichzelf dat hij verliefd was op zijn eigen spiegelbeeld. Leuke nieuwe inspiratiebron! 

8. Kunst als inspiratie

Een tekening of schilderij van je kind is een mooi begin voor een verhaaltje. Vraag je kind om uit te leggen wat er allemaal gaande is in zijn meesterwerk en ga vanaf daar verder. Je kindje zal het geweldig vinden dat zijn kunstwerken tot leven worden gebracht.

Tip! Door alle drukte, schiet wat extra aandacht voor je kind er soms bij in. Door deze 9 kleine dingen samen met je kind te doen, voelt je kind zich al snel speciaal. 

9. Gebruik de improvisatietruc 

Heb je ooit wel eens een geïmproviseerde comedy show gezien, waarin het publiek wordt gevraagd om informatie van een scene te bieden en vervolgens moeten de artiesten er een scene van maken? Steel deze truc voor jouw verhaaltje voor het slapengaan. Vraag je kind om een naam, een plaats en een baan en dan maak jij daar een verhaaltje van. 

10.  Je kind als hoofdpersoon

Kinderen hebben het vaak  over zichzelf. Een verhaaltje met henzelf in de hoofdrol vinden ze waarschijnlijk helemaal geweldig. Geef ze superkrachten of stuur ze bijvoorbeeld op een reis naar de maan. Gegarandeerd succes!

Bron: Pareting.com 

Reageer op artikel:
Inspiratie! 10x voorlezen nét even anders
Sluiten