Redactie
Redactie Ontwikkeling 8 nov 2019

Is je kind introvert of extravert? Dit zijn de verschillende kenmerken en zo ga je daarmee om

Elk kind wordt geboren met eigen karaktereigenschappen waar je niets aan kan veranderen. Ze maken je mini tot wie hij of zij is. Of je kindje introvert of extravert is, kan je als ouder al snel herkennen.

Sommige baby’s vinden het bijvoorbeeld prima om een tijdje alleen in hun box te spelen terwijl andere baby’s het liefst zo veel mogelijk omringd willen worden met andere kids. Natuurlijk hangt dit van meerdere factoren af, zoals het soort opvoeding, maar of je baby als introvert of extravert mensje geboren is, merk je al snel.

Een introvert kind

Een introvert kind is vaak rustig, soms teruggetrokken en speelt graag alleen in een eigen gecreëerde fantasiewereld, maar kan ook urenlang met een vriendje spelen. Hij zal niet zich alleen niet zo snel in een hele groep mengen. In een drukke omgeving, bij veel geluid of licht kan je kindje zich juist onrustig voelen.

Het hoeft niet zo te zijn dat een introvert kind verlegen is, maar hij zal wel even de tijd nodig hebben om zich op zijn gemak te voelen bij nieuwe personen. Bij iemand anders die hij goed kent en bij wie hij zich op zijn gemak voelt (denk aan opa en oma) zal hij compleet zichzelf zijn.

Zo ga je om met een introvert kind

Pushen is iets wat je absoluut niet moet doen bij een kindje dat introvert is. Dit werkt juist averechts. Geef hem de ruimte en accepteer je mini zoals hij is. Hierdoor krijgt hij het gevoel dat hij er mag zijn en ontwikkelt hij zelfvertrouwen. Omdat introverte kinderen vaak rustig zijn, worden ze ook eerder als makkelijke kinderen bestempeld.

Houd wel altijd in de gaten dat je kindje zich op z’n gemak en veilig voelt, want introverte mensen, ook de mini’s, keren al snel naar binnen omdat ze gevoeliger reageren op prikkels. Hierdoor heb je misschien niet altijd door dat je kindje zich niet fijn voelt.

LEES OOK: Het ontdekken van autisme op jonge leeftijd zorgt voor een effectievere behandeling

Een extravert kind

Een extravert kind is open, sociaal en zit vol met energie. Vaak zijn extraverte kinderen impulsief en spelen ze het liefst met alles en iedereen. Een kindje dat extravert is, gaat graag op onderzoek uit en zal daardoor misschien sneller ‘stoute’ dingen doen dan een introvert kind. Zie het als nieuwsgierigheid naar het onbekende.

Extraverte kinderen zijn vaak druk, aanwezig en ze staan graag in het middelpunt. Houd in de gaten dat een extravert kind snel over anderen heen kan lopen – het is een geboren leider – maar dat andere kindjes ook grenzen hebben waar hij niet overheen mag gaan.

Zo ga je om met een extravert kind

Ga naar buiten, ontdek nieuwe plekken en mensen, ga naar de speeltuin waar je extraverte kind al zijn energie kwijt kan. Rennen, klimmen en klauteren is wat hij graag doet, dus laat hem daarin zijn gang gaan.

Let er wel op dat je de grenzen van vooral anderen bewaakt en dat je kindje niet over andere kindjes heen loopt. In zijn eigen spel, kan dat namelijk nogal eens gebeuren. Heb je meerdere kids, houd dan wel in de gaten dat je extraverte kindje niet overheerst, maar dat ze beide dezelfde hoeveelheid aandacht krijgen.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Oei Ik Groei

Reageer op artikel:
Is je kind introvert of extravert? Dit zijn de verschillende kenmerken en zo ga je daarmee om
Sluiten