Redactie
Redactie Moeilijke eters 7 jun 2018

Is jouw peuter een moeilijke eter? Zo eet hij zijn eten wél op

Peuters zijn óntzettend schattig en weten altijd weer een glimlach op je gezicht te toveren. Maar zodra het over eten gaat, kunnen ze het bloed onder je nagels vandaan halen. Netjes het bord leegeten? Drama!

Met deze 8 tips kan het leed dat eten worden verzacht!

1. Feestje op het bord

Hoe mooier het eten op het bord wordt gelegd, hoe groter de kans is dat je kleine koter (een deel van) z’n eten opeet. Maak bijvoorbeeld een gezicht van het eten, zorg voor een kleurrijk geheel of laat je kind zelf de indeling van z’n bord maken. 

2. Verstop de groente

Groente en peuters? Een échte no go. Een klein minuscuul stukje is voor hen al genoeg om hun eten niet meer op te eten. Verstop daarom de groente tussen het eten. Zien ze het nog steeds? Probeer het dan eens te verwerken in een lekkere puree of saus! 

3. Geef je peuter verschillende opties

Jep, peuters houden er nou eenmaal van als ze zelf kunnen kiezen. Hun favoriete stopwoordjes zijn niet voor niks ‘ikkuh’ en ‘zelluf’! Geef ze daarom het idee dat ze ‘zelluf’ hun eten mogen kiezen. Beperk dit wel tussen twee of drie dingen, anders weet je peuter zich geen raad meer (en jij ook niet!). 

4. Leg de nadruk niet op eten 

Hoe meer de nadruk wordt gelegd op het eten van dat ene stukje groente, hoe dwarser je peuter wordt en z’n mond niet meer opendoet. Zorg er daarom voor dat het onderwerp ‘eten’ heel de maaltijd wordt vermeden. Bespreek de dag of maak een grapje. 

5. Zelf het juiste voorbeeld geven 

Laat zien aan je peuter dat jij het eten wél lekker vindt en het gewoon opeet. Wanneer hij ziet dat jij het wel opeet en zelfs stukjes van ‘m gaat pikken om het zelf op te eten, beseft hij dat het eten misschien wel lekker is. Of hij eet het op uit protest, zodat jij niet meer aan z’n eten komt… 

6. Zorg voor voldoende afleiding 

Peuters kunnen helemaal opgaan in iets wat ze helemaal leuk vinden. Lukt het je echt niet om iets voedzaams in je kind te stoppen? Dan is Youtube je beste vriend. Zet een leuke video op en geef ‘m telkens onbewust een hapje. Wedden dat het eten zo op is?  

7. Maak van hetzelfde gerecht een ander gerecht 

Kan je kind géén groentes zien op z'n bord, maar vind ‘ie smoothies enorm lekker? Maak dan van je avondgerecht een smoothie! No way dat ze het door hebben… Houd je peuter meer van pasta? Maak dan iets vaker een pasta met een groentesaus. Soms moet je net iets anders denken om je kind tóch te laten eten…

8. Eten hoeft niet altijd op hetzelfde tijdstip 

Heeft je kind meer zin in eten om 5 uur dan om 6 uur? Houd hier dan rekening mee! Het is veel belangrijker dat kinderen hun portie groente binnen krijgen dan dat ze op de ‘juiste’ eettijden eten. Soms zijn ze eenmaal moe of hebben ze geen zin om op een bepaalde tijd te eten. Hebben ze hierdoor s’ avonds sneller trek? Dan kun je altijd nog een boterham of een banaan geven. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Is jouw peuter een moeilijke eter? Zo eet hij zijn eten wél op
Sluiten