Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Zwanger worden 3 okt 2020

IVF? Deze behandelmethoden worden in het buitenland wél aangeboden

Als je zwanger wil worden, kan het ontzettend frusterend zijn als dit niet meteen lukt. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel behandelmethoden zoals IVF mogelijk in Nederland. 

Maar toch is Nederland op het vlak van voortplantingsonderzoek nog behoorlijk conservatief. Zodoende wordt er in het buitenland al veel vaker gebruik gemaakt van technieken die in Nederland nog niet mogelijk zijn.
In dit artikel lees je een overzicht hiervan.

Assisted Hatching

‘Hatching’ is de wetenschappelijke term en een van de behandelmethoden waarbij het proces van innesteling van de embryo in het baarmoederslijmvlies wordt gestimuleerd. Normaal gesproken is de kans dat een embryo zich goed innestelt, ongeveer 50%. De schil rond het embryo wordt verzwakt en opgelost door digestieve enzymen die na de ovulatie door het baarmoederslijmvlies geproduceerd worden. Hierdoor kan innesteling plaatsvinden.

Bij gebruik van Assisted Hatching wordt er tijdens een IVF behandeling een klein gaatje gemaakt in de schil rondom de embryo. Op deze manier wordt de embryo een handje geholpen tijdens het innestelingsproces. Verschillende voorlopige onderzoeken laten zien dat de kans op innesteling hierdoor iets toeneemt. Dit proces wordt in verschillende andere landen al vaak aangeboden. In Nederland wordt dit wel soms gedaan, maar altijd in het kader van een onderzoek. Het is in Nederland dus nog geen reguliere behandeling.

Pipelle (scratching)

Dit zijn behandelmethoden die hetzelfde doel hebben als assisted hatching. Het moet de kans op een goede innesteling bevorderen. Met gebruik van een pipelle, een soort buisje, wordt er in de baarmoeder een klein stukje weefsel ingekrast. Dit zou het voor de embryo makkelijker maken om zich goed in te nestelen. In Nederland wordt dit alleen nog vanuit onderzoeksdoeleinden gedaan. Dit is nog geen reguliere behandeling.

Immuunafwijkingen

Als er sprake is van herhaalde miskramen achter elkaar, bestaat er een kans dat de moeder te maken heeft met een immuunafwijking. Als vrouwen een bepaalde immuunafwijking hebben, kan het voorkomen dat een vruchtje vroeg na innesteling wordt afgestoten, of dat de embryo überhaupt niet kan innestelen. Hier wordt in Nederland na een aantal miskramen wel wat onderzoek naar gedaan, maar dit is in vergelijking met het buitenland nog erg summier.

Prednisongebruik

Hoewel het gebruik van Prednison in Nederland in combinatie met een mogelijke zwangerschap sterk wordt afgeraden, is het in het buitenland soms juist een van de meer gebruikte behandelmethoden. Vooral vrouwen die herhaalde miskramen hebben gehad, zouden baat kunnen hebben bij deze ontstekingsremmer. Het medicijn kan namelijk het immuunsysteem stilleggen, waardoor een embryo minder snel afgestoten wordt door het lichaam. Het risico is echter ook dat je sneller ziek wordt.

Anonieme eicel- en zaaddonors

Sommige vrouwen kunnen hun kinderwens pas verwezenlijken als ze toegang hebben tot een donoreicel of donorzaad. In Nederland is het gebruik van anonieme donors niet toegestaan. Er moeten altijd gegevens van de donor opvraagbaar zijn, en er wordt ook een leeftijdsgrens gehanteerd. In het buitenland zijn de regels soms anders. In sommige landen kan er voor IVF wél gebruik gemaakt worden van anonieme donors en er wordt vaak een hogere leeftijdsgrens gehanteerd.

Bron: Freya.nl

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
IVF? Deze behandelmethoden worden in het buitenland wél aangeboden
Sluiten