Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Je baby in bad: handige tips

Je baby wordt natuurlijk nog niet echt vies. Maar lekker in bad gaan, is ontspannend en hij gaat er heerlijk van ruiken.

Voor het eerst je baby in bad doen is best spannend. Hij is nog zo klein en wordt zo glibberig van van de badolie en het water. Dadelijk laat je hem vallen! Gelukkig helpt de kraamverzorgster je de eerste dagen al een eind op weg. Ook heeft Mama en Zo nog wat handige tips die je vast kunt gebruiken.

Water & olie

Het water in het badje mag natuurlijk niet te warm of te koud zijn. Voel met je elleboog of een thermometer of het water aangenaam aanvoelt. Een temperatuur van 37 graden is het beste. Doe het badje of de Tummy Tub ook niet helemaal vol. Het badje voor baby’s onder de zes maanden vul je met ongeveer 13 centimeter water. De schoudertjes moeten wel lekker onder water zijn. Als je kind ouder is, mag het water niet hoger zijn dan de taille. Gebruik – zeker de eerste maanden – liever badolie dan zeep. Met badolie houd je de huid van je baby zacht en soepel. Zeep daarentegen kan het tere babyhuidje uitdrogen. 

Vaak in bad?

Je baby wordt nog niet echt vies, dus hoeft hij ook niet iedere dag in bad. Als je je baby in bad doet, houd dan een baddertijd van vijf à tien minuten. Dat is lang genoeg. Vindt je baby het niet prettig om in bad te gaan, dan wil het wel eens helpen om zijn voetjes tegen de rand te laten steunen. Zo voelt hij zich veiliger.

Hoe werkt het nu?

Zorg ervoor dat de (bad)kamer warm is, zodat je kind niet te veel afkoelt. Niet te warm, 24 graden is zeker warm genoeg. Leg van te voren alles alvast klaar, zodat je de kleertjes en handdoek bij de hand hebt. In de winter is het fijn voor je baby als je zijn kleertjes en de handdoek met een kruik verwarmt in de tijd dat hij in bad zit. Of je legt de kleertjes en handdoek op de verwarming. Let er daarbij wel op dat de drukknoopjes van bijvoorbeeld het rompertje niet te warm worden.

Haartjes wassen

Op een gegeven moment krijgt je baby haartjes. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je het hoofdje van je kind onder water dompelt om het te wassen en af te spoelen. De hoofdhuid is ook een stuk gevoeliger dan bij oudere kinderen. Gebruik daarom een milde shampoo en gebruik dit zeker niet te vaak. Maak het hoofdje nat met een washandje en masseer daarna een klein beetje shampoo zachtjes in. Spoel de shampoo weer weg door met je hand voorzichtig water te scheppen. Een kan met water kan ook erg handig zijn. Lees hier meer over haartjes wassen » 

5 Handige tips voor het badderen

  1. Laat je kind rustig wennen in het badje. Zo geniet hij het meest.
  2. De huidplooitjes: hals, navel, billen, liezen, plasser, tenen en oksels hebben extra aandacht nodig.Zorg dat je ze goed schoonhoudt en let ook met afdrogen op dat de huidplooitjes goed droog worden gemaakt. Het niet goed verzorgen van de huidplooitjes kan tot huiduitslag leiden.
  3. Schrob niet te hard en gebruik een zachte hydrofiele doek om je baby af te drogen. Zijn huid is teer, dus ga er met zorg mee om.
  4. Begin met het afdrogen altijd bij het hoofd, daar verliest je kind de meeste warmte en een nat hoofdje voelt ook niet lekker aan.
  5. Laat je baby nooit alleen. Zelfs een laagje van 5 centimeter water is al niet veilig in een bad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Je baby in bad: handige tips
Sluiten