Redactie
Redactie Gezin 7 jun 2018

Je baby online: hoever ga je?

Iedere mama pronkt graag met haar kinderen. Vooral online kun je makkelijk en snel die leuke lach van je baby showen. Maar hoe ver ga je in het creëren van je online gezinsleven? 

Mama en Zo zocht het voor je uit!

De cijfers

Acht van de tien baby’s die net geboren zijn, staan al met een foto ergens op internet. Uit onderzoek blijkt ook dat tegen de tijd dat baby’s twee jaar oud zijn, ongeveer 81 procent van de moeders haar baby een online identiteit heeft gegeven. Zelfs op Twitter hebben ongeboren baby’s al accounts waarop ‘hij’ zelf twittert dat hij voor het eerst geschopt heeft in mama’s buik.

To much information?

Veel moeders houden het hele leven van hun kleine bij op social media sites zoals Facebook en Instagram. De echofoto, eerste stapjes, eerste woordjes, grappige homevideo’s; alles komt voorbij. Sommige moeders maken zelfs een profiel aan voor hun kind waarop ze trouw elke dag updates en foto’s posten. Is dit normaal voor een trotse moeder of brengt het de privacy van je kind in gevaar?

Online veiligheid 

Op de vraag hoe ver je kunt gaan, is het antwoord voor iedere moeder anders. Het belangrijkste is dat je in ieder geval veiligheid voorop stelt. Want houd er rekening mee dat alles wat je online post en uploadt jarenlang is terug te vinden via allerlei zoekmachines zoals Google. Privacyinstellingen zijn dus erg belangrijk als je niet wilt dat een vreemde aan de haal gaat met de foto’s van je kleine. Of dat als je kind op z’n achttiende gaat solliciteren z’n hele babysite tevoorschijn komt als er op z’n naam gezocht wordt.

Tip: Niet alleen jij, ook je kind is vaak al snel heel handig op de tablet of smartphone. Hoe ga je hier mee om? Lees: 7 tips: zo maak je tabletgebruik kidsproof

Bewuste keuzes maken

Na al deze cijfers en feiten, is het belangrijk om te weten dat het uploaden van een leuke vakantiefoto echt geen kwaad kan. Het gaat allemaal om het maken van bewuste keuzes. Wat zet je wel en wat zet je niet online? Sommige foto’s lijken onschuldig, maar zijn dat niet. Een foto van je kind lekker spetterend in een badje, kan door sommige mensen als naaktfoto gezien worden. Het is dus niet verstandig om die op internet te plaatsen. Denk dus goed na voordat je iets online zet.

4x Veiligheidstips:

  • Check de privacyinstellingen van de social media waar je een profiel hebt. Vaak staan die instellingen namelijk automatisch zo soepel mogelijk. Door ze aan te passen kun je bijvoorbeeld makkelijk fotoalbums afschermen voor vreemden.
  • Gebruik nooit locatiegegevens in een statusupdate. Als je bijvoorbeeld typt dat je Bas naar die en die school brengt, kan dat voor iemand aanleiding zijn om eens langs te gaan bij de desbetreffende school.
  • Plaats nooit provocatieve foto’s van je kinderen. Helaas zijn er mensen die dat soort foto’s misbruiken.
  • Plaats geen persoonlijke gegevens van je kind online, houd de informatie over je kind zo beperkt mogelijk.

Tip: Een foto maak je tegenwoordig al snel met je smartphone, maar hoe maak je nog mooie foto's met een echte camera? Lees tien tips voor een onvergetelijke foto.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Je baby online: hoever ga je?
Sluiten