Redactie
Redactie Baby 6 juni 2018

Je baby’s buikje

Je baby's buikje is heerlijk rond en roze. De kroon op zijn mooie buikje is het laatste stompje van de navelstreng. Zijn huidje is zacht en heerlijk aaibaar. Maar misschien maak je je toch zorgen over een paar kleine dingetjes. Je ziet een gekke vlek op zijn huidje, ziet dat je baby een opgezwollen maagje heeft, of je vraagt je af of je baby's navelstompje er wel goed uitziet. Hier lees je meer over alle heel normale – en toch gekke – karakteristieken van je baby's buikje.

Je baby heeft een prachtige, dikke buik, mooie ronde vormen en er is nog geen sprake van een taille. Heel logisch, want je baby's buikspieren zijn nog niet getraind en sterk. Daardoor lijkt het alsof je baby zo'n dikke buik heeft. Toch zul je ook zien dat het hoofdje van je baby groter in omvang is dan zijn buikje. Allemaal gezichtsbedrog dus. Soms zie je op de plaats van de maag een extra dikke bobbel. Dit betekent dat je baby een opgezwollen maag heeft. Doordat de buikspieren nog zo slap zijn zie je dat makkelijker dan normaal. De zwelling trekt vanzelf weg.

Het navelstompje

Direct na de geboorte wordt de navelstreng afgebonden en doorgeknipt. Je baby is vanaf dat moment lichamelijk totaal van jou gescheiden. De klem die aan de kant van je baby's buikje is bevestigd blijft aan het laatste restje navelstreng vast zitten. Deze maakt de verloskundige dus niet los. Aan je baby's buikje zie je nog een aantal centimeter (meestal 1 of 2) van de navelstreng zitten, met op het eind de klem. Je baby heeft geen last van de navelstreng en de klem. Wel kun je het bovenste randje van de luier omslaan, zodat deze niet schuurt over de navel. De navelstreng zal gedurende de eerste levensdagen van je baby steeds meer opdrogen. Het kan zijn dat er een beetje bloed uit het naveltje komt. Dep dit goed droog met een steriel gaasje en doe een navelbandje om. Als het naveltje weer rustig is hoef je geen navelbandje meer te gebruiken. Ook kan het zijn dat er een beetje pus uit de navel komt. Dit moet je ontsmetten met alcohol. Je kunt flesjes met alcohol halen bij de drogist of apotheek. Denk eraan dat je de 70% variant koopt, de 96% mag je namelijk niet gebruiken op de huid, die is allen geschikt voor het ontsmetten van apparatuur. Gebruik dus geen wodka of een andere drank met een hoog percentage alcohol. Het is echt een fabeltje dat dit ook goed is. Houd het naveltje goed in de gaten en overleg eventueel met de verloskundige of huisarts als je vindt dat er te veel of te vaak pus uit de navel komt. Wanneer de navelstreng helemaal is opgedroogd valt deze er vanzelf af. Meestal is dat na een dag of acht. Vanaf dat moment zie je de navel van je baby zitten: Het symbool dat je kindje ooit helemaal lichamelijk verbonden was aan jou.

Navelbreuk

De verloskundige zal regelmatig naar het naveltje kijken. Ze kijkt bijvoorbeeld naar een navelbreuk. Dat klinkt ernstig, maar is het niet. Je ziet dan een klein bobbeltje, een zwelling naast de navel zitten. Een navelbreuk ontstaat wanneer de opening in de spierwand van je baby's buikje niet goed dicht gaat. Door deze opening kwam de navelstreng binnen toen je baby in de buik zat. De bobbel ontstaat doordat de inhoud van de buikholte een beetje naar buiten komt door deze opening. De bobbel is het beste zichtbaar als je baby zijn buikspieren gebruikt. Bijvoorbeeld als hij heel hard huilt. De opening groeit meestal vanzelf dicht binnen het eerste jaar na de geboorte. Als het niet over gaat of als de zwelling groter wordt ga je even naar de huisarts.

Mongolenvlek

Een mongolenvlek is een zeer slecht gekozen naam voor deze normale vlek. Het heeft namelijk niets te maken met het Syndroom van Down. Mongolenvlekken zouden we eigenlijk ‘donkere huidskleur-vlekken' moeten noemen. Daar heeft het namelijk wél mee te maken: deze vlekken komen alleen voor bij kinderen met een donkere huidskleur. De vlek ziet er extra donker, soms zelfs zwart-blauw uit en kan over het hele lichaampje voorkomen. De grootste vlek zit meestal boven de billetjes. De vlekken zijn meer dan normaal: (bijna) alle baby's met een donkere tint hebben ze. De vlekken verdwijnen vanzelf en zijn helemaal weg als je kind vier tot vijf jaar is.

Reageer op artikel:
Je baby’s buikje
Sluiten