Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Je baby’s haar

Ongelooflijk maar waar: baby's worden geboren met haar. In jouw baarmoeder heeft zich een heuse haardos ontwikkeld. Sommige baby's hebben minder haar, anderen kunnen bij wijze van spreken zo staartjes in doen. Toch zegt dit niets over je baby's haardos op latere leeftijd.

Als je baby pasgeboren is, liggen de haartjes plat op zijn hoofdje. Ze plakken als het ware tegen zijn hoofdje aan. Soms zie je wat bloed of witte huidsmeer zitten. Maar meestal is dit gewoon een gevolg van het vruchtwater. Laat de haartjes zo even zitten en pruts er niet teveel aan. De haartjes komen vanzelf 'omhoog' wanneer ze helemaal droog zijn. Lees hier wat er nog meer met jouw baby na de geboorte gebeurd » 

De haarkleur wordt zichtbaar

Als je baby's haartjes opgedroogd zijn, komt de echte kleur tevoorschijn. Is het blond, bruin, rood of zwart? Je weet nu welke kleur het voorlopig is, want… die kleur kan nog veranderen! Er zijn grofweg twee momenten in je kindjes leven waarin dat kan gebeuren; als hij zijn nesthaar (het haar dat hij heeft met de geboorte) verliest en in de puberteit. Bovendien zijn er kinderen die 'opeens' een andere haarkleur krijgen.

Jouw baby’s nesthaar

Nesthaar is slapper en pluist meer dan normaal haar. Hij zal het allemaal verliezen in de komende maanden. Niet tegelijk gelukkig, je hoeft echt niet bang te zijn dat je baby opeens wakker wordt met een kaal hoofd. Vaak begint het kale plekje op de achterkant van je baby's hoofdje. Daar ligt hij op, dus 'slijt' het meer. De rest van je baby's hoofdje zal rond een maand of zes weinig haar hebben. Maar terwijl hij zijn nesthaar verliest, groeit er nieuw haar aan. Hij is dus nooit helemaal kaal.

Berg bij je baby

Wellicht zie je allerlei gele of witte schilfertjes op je baby's hoofd zitten? De schilfertjes lijken vastgeplakt te zitten en laten niet vanzelf los. Dit noem je berg. Berg is heel normaal en zelfs goed voor je baby. Ga er niet aan peuteren of krabben, het hoort erbij! Als je baby wat ouder is kun je het wel weghalen. Dit doe je door een beetje olie op de hoofdhuid te smeren en dat even in te laten trekken. Het hangt van je kindje af wanneer de berg helemaal verdwijnt. Sommige kinderen hebben er nog steeds last van wanneer ze op de basisschool zitten. Bekijk hier hoe je de haren van jouw baby moet wassen » 

Reageer op artikel:
Je baby’s haar
Sluiten