Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Je baby’s ontlasting

Bij een pasgeboren baby worden dingen die wij heel normaal vinden opeens bijzonder. Wij tellen niet hoe vaak we naar het toilet gaan, laat staan dat we de kleur van onze ontlasting analyseren. De kraamverzorgster en jij zullen hier bij je baby wel op letten. Zo zien jullie of de nieren, plasbuis en maagdarmkanaal van jouw kind goed functioneren.

Het is belangrijk om te tellen hoeveel natte luiers je baby op een dag (24 uur) produceert. Als je baby voldoende natte luiers (plasluiers) heeft, betekent dit dat zijn nieren goed werken. Je baby moet minimaal vier natte luiers per dag produceren. Een maximaal is er niet. Het kan zijn dat je in het begin wel tien keer per dag een luier moet verschonen. De blaasspier van je baby is nog niet zo ontwikkeld dat hij deze goed af kan sluiten en openen op het moment dat hij gaat plassen. De blaasspier is daar nog te slap, te ongeoefend voor. Hierdoor staat hij de hele dag een beetje open. Je baby plast dus de hele dag een beetje.

De kleur van de urine

Wellicht is de urine van je baby een beetje oranje. In de volksmond wordt dat ook wel 'oranje onder' genoemd. Een grapje, want dit heeft natuurlijk niets te maken met de nationaliteit van je baby. De oranje kleur wordt veroorzaakt doordat er gekristalliseerde urinezouten in je baby's ontlasting kunnen zitten. De nieren werken dan nog niet optimaal. Je ziet dit vooral bij baby's die in het begin nog niet vaak en regelmatig plassen. Dit zal gedurende de eerste dagen vanzelf veranderen. Je ziet de kleur steeds normaler worden.

Eerste ontlasting

Misschien kijk je gek op als je baby zijn eerste poepluier produceert. Je ziet een zwart-groen geleiachtige substantie. Dit heet meconium. Die gekke kleur komt omdat dit nog geen ontlasting is van de melk die hij nu als voeding krijgt, maar nog uit de tijd in de buik stamt. Het zijn afvalstoffen die hij in de baarmoeder binnen heeft gekregen. De meconium verlaat binnen 24 uur het lichaam van je baby. Dit betekent dat zijn maagdarmkanaal goed werkt. Deze ontlasting heeft een hele zoete, babyachtige geur. Ook al zul je er niet bewust bij stilstaan: deze geur vergeet je nooit meer. Niet omdat het zo opvallend is, want de geur is subtiel. Toch heeft onderzoek aangetoond dat deze geur veel betekent voor jonge ouders. Waarom? Dat antwoord is nog niet bekend.

Ontlasting na een paar dagen

Als de meconium uit je baby's lijfje is verdwenen, zal hij normalere ontlasting krijgen. Baby's die borstvoeding krijgen zullen eerst een groen-bruin gekleurde ontlasting krijgen. Deze zal na een paar dagen mosterdgeel van kleur zijn. Baby's die borstvoeding krijgen poepen soms een paar dagen niet. Dat is heel normaal. Borstvoeding is immers puur natuur. Jouw lichaam heeft het eten al verteerd en de meeste afvalstoffen eruit gehaald. Er komen dus maar weinig afvalstoffen in je baby's lijfje terecht. Baby's die flesvoeding krijgen hebben vaak al snel na de geboorte ontlasting die geelbruin van kleur is en een hardere substantie heeft dan de ontlasting van kinderen die borstvoeding krijgen. Bij deze kinderen zie je ook snel een bepaalde regelmaat ontstaan. Een baby die de fles krijgt behoort dagelijks minimaal één poepluier te hebben. Als je baby dat niet heeft kan hij last van verstopping hebben. Raadpleeg dan je huisarts.

Wist je dat… Tasectan het eerste middel is dat diarree bij de oorzaak aanpakt? Je kunt het ook gebruiken voor kinderen vanaf nul jaar. Alles over Tasectan »

Reageer op artikel:
Je baby’s ontlasting
Sluiten