Redactie
Redactie Gezondheid 6 jun 2018

Je huid tijdens de zwangerschap

Een stralende huid of juist veel last van pukkeltjes; elke huid reageert anders op een zwangerschap. Wat zijn veel gehoorde klachten? En zijn veranderingen in je huid permanent of wordt alles weer ‘normaal’, zodra je bent bevallen? Wij leggen het uit.

Extra pigment

Een veelvoorkomende bijwerking van je zwangerschap is een toename van het pigment in je huid. Dit is te zien aan een verkleuring van je tepels, maar er kan ook een donkere streep op je buik ontstaan. Dit staat ook bekend als een zwangerschapsstreep. Niet altijd even charmant, helaas, maar gelukkig verdwijnt deze streep na je bevalling weer!

In je gezicht wordt ook meer pigment aangemaakt, waardoor sommige delen donkerder worden. Vaak kleurt de huid rondom de ogen en de mond niet mee, waardoor er een ‘zwangerschapsmasker’ ontstaat. Dit komt gemiddeld voor bij zo’n 70% van de zwangere vrouwen. Meer over het zwangerschapsmasker »

Striae

Een bekend zwangerschapskwaaltje is striae. Dit zijn scheurtjes in het onderhuidse bindweefsel scheuringen van je huid, doordat deze (te) snel oprekt. Meestal is striae te zien op de buik, maar ook kan het voorkomen op de borsten, heupen en bovenbenen. Aan het begin zijn de strepen opvallend omdat ze donkerpaars van kleur zijn, maar na verloop van tijd worden ze wit en vallen ze minder op. Weten wat je tegen striae kunt doen? Op onze themapagina lees je alles over striae en huidverzorging tijdens je zwangerschap

Droge, jeukende huid

Veel vrouwen hebben last van een droge huid tijdens de zwangerschap. Soms veroorzaakt dit jeuk op je buik en op andere lichaamsdelen. Ook hiervan kunnen we de hormonen de schuld geven. Je kunt er weinig aan doen, behalve lekker blijven smeren met een goede bodylotion of olie.

Pukkeltjes tijdens de zwangerschap

Vooral in het eerste trimester hebben veel vrouwen last van pukkeltjes. Door je zwangerschap maak je meer talg aan en hierdoor kunnen je poriën verstopt raken. Je kunt er weinig aan doen, behalve je gezicht goed schoon houden, veel groenten en fruit te eten of extra vitamine C, zoethoutwortel of vitamine B gebruiken. Hiervan is bekend dat ze veilig zijn voor de zwangerschap.

Tip! Ben je benieuwd naar allerlei andere kwaaltjes? Wij hebben er nog veel meer voor je op een rijtje gezet »

Spataderen & rode vlekjes

Heb jij sinds je zwanger bent ook van de klamme handjes? Dit komt doordat de doorbloeding van je huid toeneemt. Die doorbloeding zorgt voor meer problemen, zo kunnen er bijvoorbeeld ‘spinnenwebjes’ ontstaan. Dit zijn verwijde bloedvaatjes die als rode vlekjes te zien zijn, meestal voor in je nek of op je gezicht. In het midden zie je dan duidelijk een rood bloedvaatje met daaromheen het ‘web’. Ook kun je eerder last krijgen van spataderen.

Wist je dat…  Een ‘zwangerschapsgloed’ écht bestaat? Ja jongens, hij bestaat echt. Die ‘zwangerschapsgloed’ waar je mensen altijd over hoort. De gloed wordt veroorzaakt door je zwangerschapshormonen. Deze stimuleren de klieren in je huid om meer oliën te produceren. Daardoor krijg je een mooie, gezonde teint. Ook wordt de aanmaak van bloed gestimuleerd, waardoor je wangen lichtroze kleuren.

Reageer op artikel:
Je huid tijdens de zwangerschap
Sluiten