Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Je kind elke dag douchen: do or don’t?

Voel jij je schuldig als je je kind niet elke dag doucht? Hoewel je misschien denkt dat elke dag douchen goed is voor de hygiëne van je kind, blijkt uit onderzoek van dermatoloog Marjolein Leenarts dat elke dag douchen juist helemaal niet nodig is. Want van een dagelijkse douche, droogt de huid van je kind juist heel erg uit.

Maar liefst 68 % van de ouders geeft aan zijn kind elke dag te douchen. En van de ouders die hun kind wel eens een paar dagen niet wassen, blijkt één op de vier zich hierdoor een slechte ouder te vinden. Dit zijn de resultaten van een onderzoek dat dermatoloog Marjolein Leenarts uitvoerde onder 1021 ouders.

Uitdrogen

Een kinderhuidje dat elke dag wordt gewassen, droogt door het watercontact uit. Dit klinkt natuurlijk best gek, maar dat komt omdat na een bad of douche het water verdampt en het vocht meetrekt uit de huid. Zeker als het koud weer is en er een guur windje waait, merk je dat aan de (schrale) huid van je kind.

Tip! Een dagelijkse douche is voor veel kinderen en volwassenen een gewoonte. Maar voor je huid is ouderwets wassen met een washandje aan de wastafel een stuk beter.

Eczeem

Veel kinderen hebben last van eczeem. Opmerkelijk is, blijkt uit het onderzoek, dat één op de tien Nederlanders denkt dat eczeem een teken is van een gebrekkige verzorging. Opmerkelijk dus om dat eigenlijk het omgekeerde het geval is. Een veel voorkomende oorzaak van eczeem – en ook hier kunnen we dus de schuld geven aan het douchewater – is namelijk een overmatige hygiëne. 

Zeep

Met zeep kun je natuurlijk mooie zeepbellen blazen, maar vooral de geur is natuurlijk heel aantrekkelijk. En dat lekkere luchtje associëren wij met fris en schoon. Logisch dat 25% van de ondervraagden het niet fris vindt om zich alleen met water te wassen. Toch kun je maar beter een beetje rustig aan doen met zeep. Zeep tast de beschermende vette laag op de huid aan waardoor het effect van uitdrogen nog groter is. Conclusie: de combinatie zeep en heet water is funest voor de huid. Met zeep en een waterstraal boen je de huidvetten er helemaal af! Wat je dan wel kunt doen? Een douche- of badproduct op basis van olie gebruiken. Want olie beschermt de huid van je kind tegen uitdrogen. 

Opvallend! Hoewel je misschien zou denken dat juist mama’s zich druk maken om de hygiene van hun kind zijn het juist de vaders (26%) die zichzelf een slechte ouder vinden wanneer hun kind niet dagelijks gewassen wordt. 

Tieners

Bereikt je kind de leeftijd van negen of tien jaar dan is het een ander verhaal. Vanaf dat moment is wassen wél belangrijk. De zweetklieren gaan dan namelijk aan het werk. Vooral in de oksels en schaamstreek kunnen kinderen dan flink gaan ruiken. Het vocht uit de klieren geholpen door de bacteriën geeft dan die oh zo herkenbare zweetgeur. Als het moment daar is, merk je dat als ouder snel genoeg! Ook dat blijkt uit het onderzoek. Want maar liefst 14% van de ouders heeft zijn puber wel eens aangesproken op zijn ‘sterke' en 'overheersende’ lichaamsgeur.

Conclusie

Het is overduidelijk. Te veel water (en zeep) is niet goed voor de huid van je jonge kind. Het is een mogelijk oorzaak van eczeem en daarnaast droogt het de huid van je kind. En dus lijkt het verstandig om de kranen  wat vaker dicht te draaien, de handen niet té vaak te wassen en de douchefrequentie te beperken tot een paar keer per week.

Lees meer over het onderzoek over het dagelijks wassen van kinderen.

Reageer op artikel:
Je kind elke dag douchen: do or don’t?
Sluiten