Redactie
Redactie Gezin 7 jun 2018

Je kindje aangeven bij de burgelijke stand

Daar is-ie dan eindelijk, jouw kind! Na negen spannende maanden heb je eindelijk het resultaat in je armen. En natuurlijk is het de liefste, mooiste en schattigste baby die ooit geboren is. En ook je partner zou waarschijnlijk niets liever willen dan de hele dag vertederd naar zijn kind kijken. Helaas… jullie moeten je kind nog aangeven bij de Burgelijke Stand. En dat moet binnen drie dagen.

Binnen drie werkdagen na de geboorte van je baby, moet deze worden aangegeven bij de Burgelijke Stand. Dit doe je in de gemeente waar je kindje geboren is. Dit hoeft dus niet persé ook je woonplaats te zijn. Beval je in een andere gemeente, dan wordt de Burgelijke Stand van jouw woonplaats automatisch door die andere gemeente op de hoogte gesteld. Zaterdagen, zondagen en algemeen erkende feestdagen tellen uiteraard niet mee in deze drie-dagen-termijn. Het is belangrijk dat je je kindje op tijd aangeeft, want na die drie dagen kan dit alleen nog maar met een machtiging van het Openbaar Ministerie, en dat brengt een hoop regelwerk met zich mee.

Wie doet aangifte?

In principe is het de wettelijke vader die aangifte doet van het kindje. Hierbij wordt er dus vanuit gegaan dat jullie getrouwd zijn. Wanneer de ongehuwde vader het kindje voor de geboorte erkend heeft, kan ook hij aangifte doen. Voor de vader is het een verplichting, maar ook de moeder is bevoegd om aangifte te doen.
Is de vader afwezig, of is er helemaal geen vader in het spel, dan moet iemand anders het kindje aangeven. Die persoon moet wel bij de bevalling aanwezig zijn geweest. Vergeet niet dat je een geldig legitimatiebewijs en je trouwboekje mee moet nemen om aangifte te kunnen doen!

Wat gebeurt er bij de aangifte?

De ambtenaar van de Burgerlijke Stand maakt bij de aangifte een geboorteakte op, waarin de volgende gegevens worden opgenomen:

 • geboortedatum en tijd van de geboorte,
 • geboorteplaats,
 • het geslacht van je kind,
 • voorna(a)m(en) en achternaam van je kind,
 • geslacht, voorna(a)m(en), geboortedatum en woonplaats van degene die de aangifte doet;
 • voorna(a)m(en), geboortedatum, beroep en woonplaats van de moeder.

Na aangifte, wordt een uittreksel meegegeven van de geboorteakte. Daarnaast wordt je kind, als je bent getrouwd, bijgeschreven in je trouwboekje. Je ontvangt later thuis nog een mededeling van jouw eigen gemeente, met de gegevens zoals zij die hebben opgenomen in het register. Bovendien krijg je na de aangifte het sofi-nummer van je kindje en een aanvraagformulier voor kinderbijslag thuisgestuurd. Verder geeft de gemeente aan het consultatiebureau door dat jullie een kindje gekregen hebben.

Tips voor de aangifte

 • Leg van tevoren je legitimatiebewijs en je trouwboekje klaar, zodat je op de grote dag niet naar die belangrijke papieren hoeft te zoeken. Vergeet niet de geldigheidsdatum op je legetimatiebewijs te controleren. Met name dat laatste wil nog wel eens ergens ver weg opgeborgen liggen, bijvoorbeeld in een kluisje bij de bank.
 • Controleer, zeker wanneer je de aangifte misschien in een andere gemeente moet doen (bij een onverwachte ziekenhuisbevalling bijvoorbeeld), van tevoren de openingstijden van de Burgerlijke Stand en de route ernaartoe.
 • Schrijf de namen die je je kind wilt geven op, zodat de ambtenaar van de Burgerlijke Stand geen fouten kan maken bij de aangifte. Voor je het weet heet je kindje anders dan de bedoeling was. Oprah Winfrey had tenslotte ook eigenlijk Orpah moeten heten…
 • Schrijf na de bevalling meteen de datum en tijd op
 • Neem de tijd om de aangifte aandachtig door te lezen en te controleren op spel- en typefouten (let op de leestekens!) vóór je ‘m ondertekent.
Reageer op artikel:
Je kindje aangeven bij de burgelijke stand
Sluiten