Redactie
Redactie De bevalling 6 jun 2018

Je partner, de helpende hand

De rol van de aanstaande vader tijdens de bevalling wordt nogal eens onderschat. Onterecht! Wat kan manlief doen voordat hét grote moment daar is? Hier volgen een aantal simpele tips.

Ontspannen sfeer

De eerste fase van de bevalling verloopt over het algemeen vrij rustig. Het is wachten op de eerste centimeters ontsluiting. Probeer in deze periode een ontspannen sfeer in huis te creëren, zodat je vrouw zich in alle rust kan concentreren op de weeën. Verwijder alle storende elementen om haar heen: demp het licht, haal de stekker uit de telefoon, sluit de gordijnen en ontsteek wat kaarsjes of waxinelichtjes. Zorg ervoor dat het stil is in huis of in de kraamkamer of zet desgewenst zachtjes een door jullie samen uitgekozen achtergrondmuziekje op. Zet de verwarming bovendien iets hoger; je vrouw moet het ook met blote benen lekker warm hebben.

Pamperen

Warmte helpt om de pijn beter te kunnen verdragen en ontspant de spieren. Laat dus een warm bad vollopen of plaats alvast een krukje of stoel onder de douche. Je kunt ook een kruik vullen en deze aan je vrouw geven. Zij kan de kruik dan op haar onderbuik, onderrug of benen leggen. Net daar, waar de pijn het hevigst is. Zet een pot thee wanneer ze daar trek in heeft, of maak iets licht verteerbaars klaar zoals crackers of beschuit. Help je vrouw bij het aantrekken van haar ‘bevallingsoutfit’ en dikke sokken, als ze koude voeten heeft. Breng een nat washandje wanneer ze behoefte heeft aan iets koels op haar huid. Nu de bevalling nadert, mag je haar best een beetje verwennen!

Ken je plek

Probeer goed te luisteren naar hetgeen je vrouw aangeeft. Als ze zich graag even wil terugtrekken in de slaapkamer, laat haar dan (kijk zo nu en dan wel even om de hoek of alles nog goed gaat). Zorg dat je er voor haar bent, maar dring je niet aan haar op.

Houd contact

Het is belangrijk om tijdens de gehele bevalling contact te hebben met je vrouw. Praten kost haar misschien te veel energie, maar met je ogen, je handen en lichaam kun je ook heel goed laten merken dat je er voor haar bent. Ga in ieder geval nooit weg zonder dat zij weet waar je bent; ze moet erop kunnen vertrouwen dat je er bent, als ze je nodig heeft.

Meepuffen

Let goed op de ademhaling van je vrouw. Veel vrouwen hebben namelijk de neiging om te gaan hyperventileren als de weeën heel hevig zijn. Mocht dit het geval zijn, kun je de ademhalingstechnieken die je op cursus hebt geleerd – eindelijk! – toepassen. Jouw aanwijzingen kunnen haar helpen om de ademhaling weer onder controle te krijgen, zodat ze niet in paniek raakt.

Houd de moed erin!

Net als jouw vrouw het allemaal niet meer ziet zitten, praat jij haar moed in en beur jij haar weer op met lieve woordjes en aanrakingen. Vertel haar dat je bewondering hebt voor hetgeen ze doet en maak complimentjes. Ook het masseren van de rug of benen of het uitoefenen van druk op het stuitje, zal je vrouw goed doen. Zo geef je haar weer kracht om door te gaan!

Aanspreekpunt

Tijdens de bevalling stel jij je naar de buitenwereld toe op als de spreekbuis. Vooral bij een ziekenhuisbevalling is het aan jou om bij te houden wat er allemaal gebeurt en of dit naar jullie wens is. Misschien dat je met je vrouw bepaalde afspraken hebt gemaakt over wat jullie wel en niet willen in bepaalde gevallen. Jij ziet er op toe dat alle afspraken ook worden nagekomen.

Hang on!

Hoe heftig het ook allemaal is, bedenk: je bent niet de enige aanstaande vader die zich afvraagt of hij het wel aankan om zijn vrouw te zien lijden onder de barensweeën. Bijna elke man is bang flauw te zullen vallen, misselijk te zullen worden of in paniek te zullen raken. Toch moet je proberen je niet over te geven aan je eigen emoties. Daarmee leid je je vrouw alleen maar af, waardoor zij zich niet volledig kan focussen. Zet je eigen angsten even opzij en geef je vrouw vertrouwen en moed om door te gaan!

Tot slot

Het is belangrijk te beseffen dat het voor een man niet altijd even gemakkelijk is, het bijstaan van zijn vrouw tijdens de bevalling. Hij moet toekijken terwijl zijn vrouw pijn lijdt – en kan het zelf niet overnemen! Het gevoel van onmacht tezamen met de spanning of alles wel goed zal gaan, plus het feit dat hij binnen een afzienbare tijd hij zijn eigen kind mag vasthouden, maken van een bevalling een aangrijpende en emotionele gebeurtenis. Toch verwachten veel vrouwen dat hun man gedurende het baringsproces kalm en geruststellend blijft. Is dit fair? Bespreek met elkaar hoe je tegen de bevalling aankijkt en wat je van elkaar verwacht. Zo kun je eventuele toekomstige teleurstellingen voorkomen.

Reageer op artikel:
Je partner, de helpende hand
Sluiten