Redactie
Redactie Mama 7 jun 2018

Je wordt papa!

Soms lijkt het misschien of jij er als aanstaande vader maar een beetje bij hangt tijdens de zwangerschap van je partner. Niets is minder waar! Ook een man moet zich voorbereiden op het vaderschap en heeft daarin een zeer belangrijke rol. Ook voor jou is het gevoelsmatig belangrijk je goed op je baby voor te bereiden en betrokken te zijn bij de zwangerschap.

Lang geleden werd de vader min of meer geweerd uit de verloskamer. Tegenwoordig ben je als vader betrokken bij het gehele traject, van zwangerschapstest tot bevalling. Steeds meer aanstaande vaders gaan mee naar de zwangerschapscursussen en naar elk bezoekje bij de verloskundige.

Bevallingsproces

Er is gebleken dat mannen die samen met hun vrouw de zwangerschapscursussen hebben gevolgd, beter vertrouwd zijn met de verschillende stadia van de bevalling. Ze voelen zich meer op hun gemak doordat ze tijdens de cursussen samen met hun partner het te verwachten bevallingsproces hebben doorlopen.

Overnemen

Natuurlijk is het als man erg moeilijk je vrouw te zien ploeteren tijdens de bevalling, terwijl je weet dat je het niet even van haar over te kunnen nemen. Vergeet echter niet dat jouw aanwezigheid een heel grote en belangrijke steun is voor je partner tijdens de bevalling. Op de diverse zwangerschapscursussen leer je hoe je je vrouw steun kunt bieden. Je kunt bijvoorbeeld fysieke steun bieden door op een bepaalde manier haar rug te masseren tijdens de ontsluitingsweeën, haar hoofd te steunen tijdens het persen en bij dorst slokjes drinken te geven. Zelfs het naast haar staan als ze de onbedwingbare neiging heeft iemand tijdens de bevalling een klap te verkopen helpt…

Band met de baby

Vaders hebben een nog sterkere band met hun pasgeboren kind als ze hun baby ook daadwerkelijk geboren hebben zien worden. Moeders hebben een zeer sterke band met de baby en die band wordt nog groter wanneer men borstvoeding geeft.Soms vraagt de man zich wel eens af of hij eigenlijk wel nodig is. Vergis je niet! Je kindje heeft ook jou hartstikke nodig. Speel, knuffel en praat veel met je kindje. Jouw aanwezigheid heeft een geruststellende werking op de baby. Jij kunt ook de baby eens een flesje geven met afgekolfde of poedermelk. Zo ontstaat er meteen een wisseling van de wacht, tijdens de nachtvoedingen en kunnen je partner en jij om en om lekker doorslapen.

Ouderschap

Ouderschap moet je leren, dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Door tijd met je kind door te brengen krijg je vanzelf oog voor de behoefte van jouw kind.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Je wordt papa!
Sluiten