Redactie
Redactie Lifestyle 8 jun 2018

Jouw unieke babybiografie

Sinds de geboorte van je kindje zit je fototoestel zo wat aan je hand gelijmd. Je wilt geen enkel moment missen. Dat eerste lachje, tandje en stapje, je legt het vast zodat iedereen jouw fotomodel in de dop kan bewonderen. De stapel foto’s groeit gestaag, maar een gewoon fotoalbum is eigenlijk niet goed genoeg voor deze kunstwerkjes. De oplossing? De nieuwe trend: scrapbooking.

Scrapbooking is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten en in korte tijd enorm populair geworden in Nederland. Bij ‘scrappen’ plak je foto’s niet zomaar in een album; je creëert een verhaal met foto’s en verzamelde souvenirs – je baby’s naambandje uit het ziekenhuis, een lok haar of het geboortekaartje. Combineer dit met gekleurd papier, grappige tekstjes en een dosis creativiteit. Dé manier om je baby’s eerste avonturen vast te leggen!

Aan de slag

Je hebt niet veel nodig om met scrappen te beginnen. Wel is het fijn om een hoekje te hebben waar je je spullen kunt laten liggen, zodat je meteen verder kunt als je tijd hebt.

 • een speciaal scrapbookfotoalbum (te koop bij hobbywinkels)
 • foto’s en souvenirs
 • lijm
 • pennen
 • viltstiften en/of potloden
 • een goede schaar
 • een hobbymes en snijmat
 • een liniaal
 • gekleurd zuurvrij papier

Tip van de redactie:  Als je papier gebruikt dat niet zuurvrij is, kan je papier verkleuren in de loop der jaren. Zonde van al je werk.

Stap voor stap

Als je alles in huis hebt, kun je meteen beginnen. Volg de onderstaande 10 stappen en creëer je eigen kunstwerk!

 1. Kies een thema voor de pagina. Bijvoorbeeld de geboorte, je baby’s eerste lachje of pret in bad.
 2. Je hebt zoveel foto’s. Je hoeft ze echt niet allemaal te gebruiken. Selecteer de mooiste en bewaar de rest in een doos of een gewoon foto album. Je kunt foto’s groter of kleiner laten afdrukken en er net zoveel gebruiken als je wilt.
 3. Kies gekleurd of patroonpapier dat bij de foto’s en bij je thema past. Er zijn duizenden patronen waaruit je kunt kiezen, of je kunt gewoon met verschillende kleuren effen papier werken.
 4. Knip de foto’s zoals je ze wilt hebben. Knip overbodige randjes er af of knip ze in een bepaalde vorm. Mensen of spullen die je liever niet in de foto wilt hebben – een gekke oom of lelijke lantarenpaal – kun je er altijd uitknippen.
 5. Om de aandacht op je foto’s te richten kun je ze “matten”. Je creëert met papier een kader om de foto heen. Plak de foto op gekleurd papier en knip het papier in de zelfde vorm als de foto, maar laat een randje over – zo smal of breed als jij wilt. Je kunt ook meerdere matten gebruiken door de foto steeds op een andere kleur papier te plakken en een andere rand te knippen.
 6. Bekijk wat voor “scraps” je hebt, souvenirs, plaatjes of speciale scrapbook accessoires (verkrijgbaar bij hobbywinkels en speciale scrapbook winkels en websites noem er dan één). Zolang jij vindt dat de decoratie bij de pagina past, is alles te gebruiken!
 7. Een persoonlijke tekst maakt je pagina compleet. Het is leuk om de tekst met eigen hand te schrijven. Wil je dat echt niet of kan niemand anders je hanenpoten lezen, print de tekst dan uit en knip je tekstballonnetjes op maat. Ook leuk is het om een versje of gedicht te gebruiken.
 8. Als je alle onderdelen klaar hebt, kies je een vel papier als achtergrond. Schuif net zo lang met de foto’s, tekst en decoraties tot je een compositie hebt gevonden die je mooi vindt. Je kunt voorbeelden van andere scrappers gebruiken of je eigen ontwerp maken. Zodra je een lay-out hebt die je mooi vindt, lijm je alles op zijn plaats.
 9. Bewaar je pagina in speciale, doorzichtige beschermhoezen. Daar zijn ze veilig voor plakkerige vingers en kunnen ze heel lang bewonderd worden.
 10. Herhaal de vorige negen stappen voor de volgende pagina. Creëer je eigen biografie van je baby. Leuk om met weemoed zelf door te bladeren, maar ook om je kind op z’n achttiende verjaardag mee te verrassen.

Er zijn ontzettend leuke scrapbooking websites zoals happyscrapbooking.nl en scraptime.nl. Allebei hebben ze ideetjes, voorbeelden en tips voor beginnende en gevorderde scrappers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jouw unieke babybiografie
Sluiten