Redactie
Redactie Baby 18 feb 2020

Handige truc: zó kalmeer je je baby via drukpunten in zijn voeten

Huilen, onrustig zijn, niet willen slapen… Soms zou het zó fijn zijn als je baby kan aangeven wat er precies aan de hand is op dit soort momenten (dat scheelt jou weer een slaaptekort, namelijk!). Maar er is wel een truc om je kleine spruit snel te kalmeren, namelijk via drukpunten in zijn voeten

Door z’n kleine voetjes te masseren, kun je je baby een stuk rustiger krijgen!

Alternatieve genezingsmethode

Hoe dat zit? In je voeten zitten verschillende plekken waar drukpunten liggen voor verschillende zenuwen. Elk plekje in je voet is verbonden met een orgaan of een zenuw. Wanneer je drukt op een bepaalt punt, kun je volgens de alternatieve genezingsmethode reflexologie een klacht ergens in je lichaam verminderen. Ook bij je baby! De voetjes van je baby zijn éxtra gevoelig voor deze drukpunten en dit soort genezing. Wanneer je hun voetjes masseert, kun je hun pijntjes of onrust genezen en je baby kalmeren. Baby’s vinden door dit lichamelijk contact troost en liefde, omdat ze zelf niks kunnen verwoorden.

Drukpunten in je voeten

In je voeten heb je zeven verschillende drukpunten, die elk een klacht kunnen verminderen.

1. Doorkomende tandjes en hoofdpijn

Denk je dat je baby hoofdpijn heeft of last heeft van doorkomende tandjes? Masseer dan lichtjes de tippen van z’n tenen.

2. Ademhaling en verkoudheid (sinussen)

Door in het midden van de tenen te drukken, kun je ontstekingen bij je baby verminderen én kan het een oplossing zijn voor ademhalingsproblemen en verkoudheid.

3. Problemen bij de borst

Héél vervelend, als je baby enorm moet hoesten. Je kunt chronische hoest of slijm behandelen door de plek net onder de tenen te masseren.

4. Maag- en longklachten (zonnevlecht)

De zonnevlecht is een plek onder je voet dat veel zenuwen bevat: namelijk een knoop die tussen de maag en de longen ligt. Het is moeilijk om de pijn hiervan te herkennen. Wel is het mogelijk om de pijn te verzachten door te drukken op de oranje stip in onderstaand figuur.

5. Buikproblemen

Heeft je baby last van constipatie, darmproblemen of maagzuur? Dan kun je het beste het midden van de voeten masseren. Let er wel op dat pijntjes in de bovenbuik op een andere plek gemasseerd moeten worden dan pijn in de onderbuik!

6. Last bij de bekken

Wanneer je kind last heeft bij z’n bekken of plasproblemen heeft, kun je dat verminderen door op de onderkant van z’n voeten te drukken.

7. Stress verminderen (moeder aarde zone)

Stress, zorgen, verontrusting… Als je baby niet zo lekker in z’n vel zit, kun je het best rond de hiel drukken. Het kalmeert je baby én het stopt vaak het huilen van je kleine spruit.

Lees ook:

Bron: Gezonde ideetjes 

Reageer op artikel:
Handige truc: zó kalmeer je je baby via drukpunten in zijn voeten
Sluiten