Redactie
Redactie Baby 28 sep 2018

Karin: Een afgeplat hoofdje bij je baby: wat doe je eraan?

Na een paar weken viel het me ineens op: heeft mijn baby nou een plat achterhoofd gekregen? Ja hoor, mijn lieve, perfecte baby kreeg na een aantal weken op de rug slapen een achterhoofd zo plat als een pannenkoek.

Niet zo gek natuurlijk als je je bedenkt dat baby’s gemiddeld tot wel 20 uur per dag slapen waarvan het overgrote deel in de arm of in bed op de rug. Aangezien de schedel van een baby nog heel zacht en week is, vervormt deze snel.

De afplatting was bij onze baby centraal op het achterhoofd (brachycefalie): zijn voorkeurshouding was namelijk vooral gewoon recht naar boven. Andere baby’s hebben echter een voorkeurshouding naar links of rechts waardoor je een scheve afplatting krijgt (plagiocefalie). Maar de belangrijkste vraag: wat doe je er nou aan?

Gevolgen afplatting

Laten we voorop stellen dat een afplatting van het hoofd geen negatieve gevolgen heeft voor de ontwikkeling van je baby. Het is puur een cosmetisch ‘probleem’: een plat achterhoofdje of afplatting aan een van de zijkanten van de schedel is simpelweg niet zo mooi. En natuurlijk wil je stiekem dat jouw mooie baby een rond hoofdje houdt.

Daarnaast is het goed om te weten dat een afplatting vrijwel altijd weer vanzelf weggaat naarmate je kind ouder wordt. Je kind slaapt dan namelijk steeds wat minder uur, leert omrollen, gaat (vaker en langer) zitten en kruipen en gaat waarschijnlijk in andere posities slapen: op de buik en op de zij. Een afgeplat hoofdje komt overigens bij bepaalde baby’s vaker voor: jongetjes hebben er bijvoorbeeld meer kans op dan meisjes, eerstgeborenen hebben een grotere kans en premature kindjes.

Voorkomen is beter dan genezen

Aangezien de meeste baby’s in de eerste weken een voorkeurshouding ontwikkelen is het goed om dit in de gaten te houden. Draai het hoofdje afwisselend in zijn of haar slaap naar links of rechts. Stimuleer als je baby wakker is allebei zijn kanten door met je handen en speelgoed zijn aandacht te trekken.

Geef je flesvoeding? Leg je baby dan om en om in beide armen. Leg je baby ook tijdens het verschonen niet elke keer op dezelfde manier op het aankleedkussen. Probeer ‘m ook eens te verschonen met zijn hoofdje aan het voeteneind óf zet een spiegel tegen de muur ter hoogte van zijn gezicht zodat hij uit zichzelf ook eens naar de muur kijkt in plaats van naar jou.

Oplossingen

Merk je dat je baby toch een (scheve) afplatting krijgt? Dan zijn er genoeg tips en tricks om dit te verbeteren. Leg je baby iedere keer dat hij overdag wakker is even op zijn buik om te spelen. Zo haal je de druk van zijn achterhoofd en wordt tegelijkertijd zijn nekje sterker, waardoor hij het sneller en langer volhoudt op zijn buik. Ook zijn er diverse (zijlig)kussentjes online te verkrijgen om de afplatting niet te verergeren en/of te verbeteren.

Gebruik deze echter niet in bed: dit is niet veilig! Gebruik ze wanneer je baby in de box of de babygym ligt. Ook kun je je baby overdag af en toe op zijn buik laten slapen wanneer je er zelf bij blijft. Let op: op de buik laten slapen zonder toezicht is gevaarlijk! Daarnaast kun je je baby af en toe een slaapje in je draagdoek laten doen, waardoor er ook geen druk op zijn achterhoofd komt.

Haal ook de mobiel boven de box weg: hierdoor blijft je baby maar omhoog kijken. Stimuleer hem met speelgoed om naar de zijkant te kijken. Leg hem ook eens andersom in bed zodat het licht vanuit de andere kant komt: wellicht draait hij nu uit zichzelf zijn hoofd naar de (andere) zijkant.

Fysiotherapie en manuele therapie

Helpen bovenstaande tips niet? Bespreek het dan op het consultatiebureau of breng eventueel een bezoek aan een (kinder)fysiotherapeut. Zij kunnen de afplatting meten en je nog meer tips geven. Overigens kan het ook dat het nekje van je baby vastzit: dit bleek mijn kindje ook te hebben.

Hierdoor kón hij niet eens goed naar links of rechts kijken. In dat geval hebben bovenstaande tips geen zin en zal zijn of haar nek eerst losgemaakt moeten worden bij een osteopaat of manueel therapeut. Als je er vroeg bij bent kan dit al in slechts één behandeling verholpen worden.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Karin: Een afgeplat hoofdje bij je baby: wat doe je eraan?
Sluiten