Redactie
Redactie De bevalling 6 jun 2018

De keizersnede in 5 stappen

Een natuurlijke bevalling is niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld door medische rugklachten. Je krijgt dan een keizersnede. Wij leggen in vijf stappen uit wat er tijdens en na de operatie gebeurt.

Stap 1) De operatie

De gehele operatie duurt ongeveer dertig á vijfenveertig minuten. De bevalling duurt ongeveer vijftien minuten; de rest van de tijd is de gynaecoloog vooral bezig om je buik te hechten. Tijdens de operatie snijdt de gynaecoloog eerst door de buikhuid, dan door de buikwand, waar de lange buikspieren opzij worden geschoven.

Vervolgens wordt een snede gemaakt in je baarmoeder, je baby wordt eruit getild en de navelstreng wordt doorgeknipt. Tenslotte wordt de placenta verwijderd. Terwijl jij gehecht wordt, kijkt de kinderarts je baby na en krijg je hem na de controle eindelijk in je armen. Was je onder narcose? Dan krijg je je baby pas te zien als wakker bent geworden in de uitslaapkamer.

Mama en Zo tip: Soms is een natuurlijke bevalling niet mogelijk. Weten wat de redenen zijn? Lees het in het artikel ‘Waarom een keizersnede?’

Stap 2) Hechten van de wond

Als je baby geboren is, moet jij nog gehecht worden. Dit duurt ongeveer een kwartier tot een half uur. Gelukkig mag je wel eerst je baby vasthouden. Om te kunnen beginnen met hechten, je buik schoon. Daarna hecht hij de verschillende lagen huid, hiervoor gebruikt hij oplosbaar hechtdraad. Voor je bovenste huidlaag gebruikt de gynaecoloog nietjes of oplosbare hechtingen, dit ligt aan hoeveel spanning er op de wond staat. De nietjes worden er na een week weer uitgehaald.

Wist je dat… 
Jouw partner bij de keizersnede mag zijn? Eén minpuntje: tijdens een keizersnede knipt de gynaecoloog de navelstreng door, omdat de kans op een infectie groter is. Kies je voor narcose in plaats van een ruggenprik? Dan moet je partner in de wachtruimte blijven.

Mama en Zo tip: Wat gebeurt er met je baby na je bevalling? Lees het in het artikel 'Wat gebeurt er met je baby in z’n eerste levensuur' » 

Stap 3) Het herstel na de keizersnede

Een keizersnede is een zware operatie en het duurt ongeveer zes weken voordat de wond is hersteld. Meestal blijf je minstens drie á vier dagen na de ingreep in het ziekenhuis. Je kunt je zwak en moe voelen en je moet uitkijken met teveel lopen en tillen. Ook kun je bloed verliezen via je vagina, last hebben van je darmen en pijn door de hechtingen krijgen. Rust daarom regelmatig. Als je oplosbare hechtingen hebt gekregen, verdwijnen ze zelf. Anders worden ze zo’n vijf dagen na je bevalling verwijderd.

Mama en Zo tip: Je bevalling is een flinke aanslag op je lichaam. En je hebt daarom tijd nodig om te herstellen. Lees hier meer over in het artikel ‘Je lichaam na de bevalling’.  

Stap 4) Litteken na de keizersnede

De wond kan in de eerste paar dagen veel pijn doen. Schrik niet als de wond gaat jeuken, want dit betekent dat de wond aan het genezen is. Na zes weken is het volledig genezen en zie je alleen nog het litteken, deze blijft lang rood en dik. Na zes maanden is ook het litteken niet meer zichtbaar en voelt het glad aan. Rond je litteken kan het nog wel een tijd half tot een jaar vreemd aanvoelen. Je zenuwen zijn tijdens de operatie doorgesneden en moeten weer aangroeien.

Stap 5) De emotionele gevolgen

Als je tijdens de keizersnede onder narcose was, heb je de geboorte niet bewust meegemaakt. Soms vinden vrouwen het hierdoor moeilijk om aan hun kind te wennen. Ook kun je somber zijn van de pijn, vermoeidheid en lichamelijke klachten. Praat hierover met je partner, familie of kraamhulp. 

Wist je dat…

Je bij een volgende zwangerschap gerust mag bevallen zonder keizersnede. ‘Eens een keizersnede, altijd een keizersnede’ is een fabel! Of je bij een volgende bevalling weer een bevalling weer een keizersnede krijgt, hangt af van de redenen waarom je een keizersnede kreeg. Wel moet je bij een volgende bevalling altijd naar het ziekenhuis. Er is namelijk een kleine kans dat het litteken in de baarmoeder tijdens de bevalling scheurt. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De keizersnede in 5 stappen
Sluiten