Redactie
Redactie Mama 11 jun 2018

Kidsproof recept voor romige preisoep met ham

Met dit koude winterweer krijgen wij thuis direct weer zin in een stevige volle soep. Deze preisoep is erg snel te maken en door de combinatie van romige soep, frisse prei en hartige hamblokjes een echte topper! En hartstikke kidsproof, want stiekem zit er toch weer heel wat groenten in!

Eet je liever geen (varkens)vlees? vervang deze dan voor gerookte zalm. Wil je een vegetarische variant? Laat beide dan achterwege en doe er een flinke eetlepel grove mosterd in.

Wat heb je nodig?

  • 30 gram roomboter
  • 30 gram bloem
  • 1 flinke prei of 2 kleine
  • 1 flinke teen knoflook
  • 1 liter koud water
  • 1 blokje runder of groenten bouillon (bij zalm of vega versie)
  • 1 dl slagroom
  • 150 gram hamblokjes
  • verse peper

Hoe maak je het?

  • Verwijder het buitenste 'blad' van de prei. Snijd de prei 1 x doormidden en spoel af onder de kraan. Snijd de prei (ook het groen een heel stuk) in dunne ringen en was deze goed in een vergiet.
  • Smelt in een grote pan op laag vuur de boter. Als deze gesmolten is voeg je al roerend de bloem toe om een roux te maken. Meng de boter en bloem goed en 'bak' deze ongeveer 3 minuten. Blijf het goed roeren en zorg dat hij niet te bruin wordt.
  • Voeg beetje bij beetje het koude water toe. Meng met een garde steeds de klontjes uit de soep. Ga zo door tot je al het water hebt toegevoegd en er geen klontjes in zitten.
  • Breng de soep rustig aan de kook en voeg het bouillonblokje, de prei, uitgeperste knoflook en verse peper toe.
  • Laat de soep ongeveer 15 minuten koken en voeg dan de hamblokjes toe.
  • Roer de hamblokjes goed door de soep en kook de soep nog zachtjes voor ongeveer 10 minuten.
  • Maak de soep naar wens op smaak met peper en zout en haal de pan van het vuur.
  • Voeg de slagroom toe en roer deze rustig door de soep. Laat de soep niet meer koken nadat je de slagroom hebt toegevoegd. De kans dat deze gaat schiften is dan aanwezig.

Tip!Wil je de soep toch nogmaals opwarmen? Voeg de slagroom dan toe in de soepkommen en niet in de pan. Zo kun je de overige soep makkelijk opwarmen!

Eet smakelijk!

Reageer op artikel:
Kidsproof recept voor romige preisoep met ham
Sluiten