Redactie
Redactie Gezin nieuws 12 jul 2018

'Kietelen kan traumatisch zijn voor kind'

Kietel jij je kind weleens? Lekker blijven doen, want het is hartstikke onschuldig bedoeld, natuurlijk. Maar deze journalist waarschuwt dat kietelen weleens traumatisch zou kunnen zijn als je het te heftig doet. Ook al wordt er gelachen.

Jennifer Lehr van The Huffington Post deed uitgebreid onderzoek naar de kwestie.

Lachen maar ook lijden

“Dat een kind lacht, hoeft niet te betekenen dat 'ie het ook echt leuk vindt”, schrijft Jennifer. “Kietelen veroorzaakt dezelfde lichamelijke reacties als die humor veroorzaakt: lachen, kippenvel en spierverkrampingen. Dit betekent dat het kan lijken alsof we het goed naar ons zin hebben, maar ondertussen juist – soms enorm – lijden.”

Evolutiebioloog Richard Alexander licht het effect van kietelen verder toe: “Als je net even te ver gaat, kan een kind van lachen omslaan tot huilen. Kietelen zorgt niet voor een fijn gevoel, al ziet dat er van de buitenkant wel zo uit.”

Martelmethode

Nu zien we kietelen misschien als onschuldig, liefdevol geplaag, maar vroeger was het – we kid you not – een heuse martel- en strafmethode in onder meer China, Rome en Nazi-Duitsland. Dat kinderen het vandaag de dag ook nog als een soort marteling kunnen ervaren, gaat er volgens Jennifer niet in. Terwijl ze van genoeg mensen heeft begrepen dat zij zeker een trauma aan kietelen hebben overgehouden. 

“Het doet me denken aan snakken naar adem en niet kunnen praten”, vertelde iemand haar. Een ander zei: “Zo'n kietelbui eindigde vaak in een paniekaanval waardoor ik moest huilen en wegrende. 'Ik heb je geen pijn gedaan, stel je niet zo aan!', kreeg ik dan als reactie.” Bij nog een ander pakte het heftig uit: “Toen ik 13 was en gekieteld werd door mijn vader, brak ik zijn vinger. Toen is hij eindelijk voorgoed gestopt met kietelen.”

Seksueel misbruik

Vond je de link tussen kietelen en martelen al heftig? Volgens psychotherapeut Tracy Lamperti is kietelen ook iets om een kind ongemerkt seksueel mee te misbruiken. Als je gekieteld wordt, kun je je niet zo krachtig weren. “Dan heeft de kietelaar alle macht om iets te doen met het kind. Met kietelen, kan een kwaadwillende zowel in het openbaar als privé zijn gang gaan. Want de handeling ziet er vrolijk en speels uit.”

Respecteer de 'nee' of 'stop' van een kind

Oké, dit gaat wel heel ver en we willen hier liever niet aan denken. Maar het maakt ons misschien wel meer ervan bewust dat als een kind 'nee' of 'stop' zegt, we dat niet beter niet kunnen negeren. Door dan inderdaad ook te stoppen, leren ze dat zíj het voor het zeggen hebben over wat er met hun lichaam gebeurt. En in the long run, als je kind aan het daten gaat slaan en eh, de wereld zeg maar ontdekt, zul je blij zijn dat ze dit hebben geleerd.

Nooit meer kietelen?!

Zouden we onze kinderen dan nooit meer moeten kietelen? Welnee: kinderen kunnen het ook echt wel leuk vinden, benadrukt Jennifer. Maar ze adviseert het volgende om kietelen leuk te hóúden:

1. Als een kind nog niet kan praten, kietel hem dan ook niet. Dan neem je het zekere voor het onzekere.

2. Vraag of je je kind mag kietelen. Dat neemt de verrassing weg, maar je kunt het alsnog speels aanpakken.

3. Bedenk samen een gebaar dat 'stop' betekent, voor als het kind niet kan praten door het lachen heen.

Bron: The Huffington Post

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
'Kietelen kan traumatisch zijn voor kind'
Sluiten