Leanne Hansma
Leanne Hansma Baby 27 nov 2018

Kijktip: Babies: Their Wonderful World op BBC

Er worden dagelijks nieuwe onderzoekjes gedaan naar baby’s: wat er gebeurt als je ze knuffelt, hoe je hun speentje schoon moet maken, hoe ze lachen en noem zo maar op. In BBC’s documentairereeks Babies: Their Wonderful World wordt een reeks van die wetenschappelijke experimenten van over de hele wereld met baby’s herhaald om inzicht te geven in de ontwikkeling van de kleintjes.

Voor het programma zijn 2500 baby’s en hun ouders gevraagd. Zij deden mee aan testjes om vragen te beantwoorden over hoe het babybrein werkt: of baby’s gezichten kunnen herkennen, bijvoorbeeld, en of ze al zelfcontrole hebben. De onderzoekers kijken ook naar onder andere de oorzaken van driftbuien bij peuters en hoe je die kunt voorkomen, en beantwoorden de vraag of kinderen uit zichzelf al dingen kunnen herinneren.

Babies: Their Wonderful World

Eén van de dingen die in de documentairereeks wordt onderzocht, is dus of pasgeboren baby’s gezichten kunnen herkennen – of die zelfs maar konden onderscheiden van knuffeldieren. Wetenschappers gingen er altijd vanuit dat ze dat niet konden, maar nieuw onderzoek denkt dat het misschien wel kan.

Om het te testen, worden voor het programma hun hersenen bekeken met een breinscanner op hun hoofdje, terwijl de kinderen foto’s krijgen voorgeschoteld van speelgoed of juist gezichten. Dat is de eerste keer dat het met heel jonge baby’s wordt gedaan.

LEES OOK: 6 Netflix-films om je zwangerschapsverlof mee door te komen

In een ander experiment worden iets oudere kinderen getest, wederom met een breinscanner op hun hoofd. Voor hen wordt een lichtgevend speeltje geplaatst, maar hun ouders zeggen dat ze het niet mogen aanraken – waarna ze zich zelf omdraaien. Daarmee wordt de zelfcontrole van kindjes getest.

Door deze nieuwe technologie te gebruiken op zo’n grote schaal, is het programma van enorme waarde voor onze kennis over de ontwikkeling van baby’s en kleine kinderen; hoe we worden zoals we zijn. Ontzettend leerzaam!

De eerste aflevering van Babies: Their Wonderful World was gisteravond te zien op BBC Two. In totaal komen er vier afleveringen van ongeveer een uur.

Reageer op artikel:
Kijktip: Babies: Their Wonderful World op BBC
Sluiten