Kind heeft wormen: hoe en wat

Redactie 7 jun 2018 Gezondheid

Een kind kan last hebben van verschillende soorten wormen. Gelukkig kunnen wormen zelden kwaad, al is het natuurlijk wel vervelend als je kind er last van heeft. Dit is alles wat je moet weten over wormen bij kinderen.

Wormsoorten
Er zijn verschillende soorten wormen waar je kind last van kan hebben.

– Aarsmaden. Deze komen het meeste voor. Aarsmaden zijn hele dunne witte wormpjes van zo’n één centimeter lang. Aarsmaden kun je in de ontlasting zien bewegen.
-Honden- en kattenspoelwormen. Deze groeien niet uit tot volwassen wormen maar blijven larven.
– Mensenspoelwormen. Deze soort is in Nederland zeldzaam. Deze kun je in de ontlasting zien. Ze lijken op beige regenwormen.
– Lintwormen. Ook deze komen in ons land zelden voor en kun je in de ontlasting zien. Deze wormen zien eruit als een lint met rechthoekige witte stukjes van ongeveer een centimeter.

Kind heeft wormen: zo merk je het
–  Je ziet de wormen zitten in de ontlasting van je kind
– Je kind heeft ’s nachts last van jeuk rond de anus. Aarsmaden komen met name ’s nachts naar buiten om eitjes te leggen rond de anus, dit zorgt voor jeuk.
– De huid rond de anus is rood en geïrriteerd door het krabben.
– De larven van honden- en kattenspelwormen geven meestal weinig klachten. Het kan soms gebeuren dat een kind last krijgt van de buik, hoesten, griep en/of koorts.
– De mensenspoelworm kan dezelfde klachten geven. Maar er kunnen ook klachten als misselijkheid, diarree en een verminderde eetlust ontstaan. 
– Een lintworm geeft vrijwel geen klachten. Heel soms kan de buik wat gevoelig zijn.
 

Kind heeft wormen: dit moet je doen
Om een verdere besmetting te voorkomen, is het belangrijk dat er hygiënemaatregelen genomen worden. Let hierbij op de volgende dingen:

– Knip de nagels van je kind kort af
– Was de handen na elk toiletbezoek en gebruik hierbij een nagelborsteltje.
– Hang dagelijks een schone handdoek op de wc
– Was de billen regelmatig
– Gebruik voor het wassen van het onder- en bovenlichaam verschillende washandjes
– Zorg ervoor dat je kind elke dag een schone, goed zittende onderbroek draagt.
– Smeer de bilnaad in met vaseline, dit helpt tegen het jeuken.
– Was beddengoed, pyjama’s en ondergoed op minstens 60 graden.
– Houd de rest van het huis ook heel goed schoon. De eitjes kunnen overal blijven plakken. Maak deurknoppen, kranen, wc-brillen en speelgoed regelmatig schoon met een sopje.

Leg je kind daarnaast uit dat hij of zij liever niet aan de billen kan krabben. Natuurlijk is dit niet honderd procent te voorkomen. Leer hem of haar dan ook om – als het toch gebeurt – de handen meteen goed te wassen.

Kind heeft wormen: medicijnen
Zie je kleine witte wormpjes in de ontlasting van je kind? Je kunt een wormenkuur kopen om je kind van de wormen af te helpen. Deze kuur heet mebendazol en is te koop bij de drogist of apotheek. 

De dosering is eerst een tablet. Na twee weken moet je kind opnieuw een tablet innemen. Dit is om er zeker van te zijn dat er geen wormen meer zijn.

Let op! Is je kind jonger dan twee jaar? Dan kun je liever geen mebendazol geven. Overleg in dit geval zeker met jouw huisarts. Vaak is het zo dat een goede hygiëne al voldoende helpt bij hele jonge kinderen.

Bron: Leef, thuisarts

Reageer op artikel:
Kind heeft wormen: hoe en wat
Sluiten