Redactie
Redactie Peuter 25 mei 2020

Is jouw kind een moeilijke eter? Dat komt misschien wel door de genen

Vooral de genen spelen een grote rol in het moeilijke eetgedrag van je kind, veel méér dan jouw manier van opvoeden. Dat jouw kind alleen maar in z’n eten loopt te prikken en z’n favoriete woorden “lust ik niet” zijn, hebben jij en je man dus doorgegeven. Oeps.

Dit is naar voren gekomen uit onderzoek van de University College Londen, gepubliceerd in het Journal of Child Pyschology and Psychiatry.

Opvoeding of genen?

De onderzoekers analyseerden het eetgedrag van 1921 families met tweelingen in de leeftijd van zestien maanden. Voor de studie werd onderzocht in hoeverre genen en factoren in de omgeving van kinderen invloed hebben op het niet willen uitproberen van nieuw voedsel.

Schuld van de genen

Het bleek dat beide – selectief zijn en geen nieuw voedsel willen uitproberen – vooral een genetische basis hebben en dat het niet alleen een reflectie is van de opvoeding van ouders. Neofobie, het niet willen uitproberen van nieuw voedsel, was voor het grootste deel genetische bepaald. Ondanks dat het selectieve gedrag in eten vaker werd veroorzaakt door de opvoeding, was de genetische factor het grootst.

Eten kun je leren

Onderzoekster Andrea Smith vertelt. “De wetenschap dat het moeilijke eten niet per se door de opvoeding komt, kan een hele opluchting zijn voor ouders.”. Toch betekent dit niet dat het eetgedrag van kinderen niet veranderd kan worden. Juist mét een goede opvoeding kun je je kind aanleren om een minder moeilijke eter te worden.

Lees ook:

Reageer op artikel:
Is jouw kind een moeilijke eter? Dat komt misschien wel door de genen
Sluiten