Heeft je kind moeite met poepen? Zo voorkom je verstopping

Ontlasting, het lijkt zo vanzelfsprekend dat dit altijd gewoon maar goed gaat. Maar niks is minder waar. Al vanaf jongs af aan kunnen kinderen te maken krijgen met problemen zoals harde ontlasting en moeite met poepen. Maar waar kan dit aan liggen en wat kun je eraan doen?

Moeite met poepen; een vervelend probleem

Als je kind last heeft van harde ontlasting kan poepen een zware klus worden. Ook zal je kind dan meer last hebben van darmkrampjes en kunnen er kloofjes bij de anus ontstaan. En je begrijpt, dit maakt het erg gevoelig en nog moeilijker om te poepen.

Oorzaken van moeilijk poepen

De oorzaak van harde ontlasting ligt in de meeste gevallen bij een verminderde darmpassage veroorzaakt door voeding. Ook kan het zijn dat je kind niet rustig de tijd neemt om op het toilet zitten en er daarom een haastklus van maakt waardoor hij niet alles kwijtraakt.

Maar verstopping, harde ontlasting en een onregelmatige stoelgang kunnen ook komen door gebrek aan beweging en het onderdrukken van de aandrang om naar de wc te gaan. Dit laatste gebeurt bijvoorbeeld wanneer ze zich niet op hun gemak voelen, zoals in een vreemde omgeving. Ook kinderen die te weinig eten of drinken hebben sneller last van kan harde ontlasting en een onregelmatige stoelgang.

Zo voorkom je verstopping

Met eenvoudige maatregelen kun je verstopping proberen te voorkomen of op te lossen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je kind voldoende vezelrijke voedsel eet en veel drinkt. Laat je kind ook lekker veel buitenspelen, fietsen of sporten om ervoor te zorgen dat hij voldoende beweging krijgt.

Wanneer je merkt dat je kind moeite heeft met poepen is het een idee om een paar afspraken te maken. Zo kun je afspreken dat je kind bij aandrang altijd naar het toilet moet gaan. Vind je kind het vervelend om het spelen te onderbreken? Spreek dan af dat hij wat speelgoed mee kan nemen naar de wc. Maakt je kind er een haastklus van op de wc? Spreek dan af dat je een (kort) boekje voorleest wanneer hij gaat poepen. Zo blijft ‘ie geheid een stuk langer zitten.

Het kan ook helpen wanneer je kind comfortabel kan zitten. Zo kun je bijvoorbeeld een kinderbril en opstapje op de wc zetten. Zo kan je kind meer ontspannen op de wc zitten. Let maar op, dat maakt het poepen een stuk gemakkelijker.

Is er al verstopping?

Heb je het niet kunnen voorkomen en heeft je kind last van verstopping? Probeer dan eens wat pruimensap of gedroogde vruchtjes. Dat doet wonderen!

Lees ook:

Reageer op artikel:
Heeft je kind moeite met poepen? Zo voorkom je verstopping
Sluiten