Redactie
Redactie Gezin 7 jun 2018

Kind & water: het zwembad

Het zwembad is natuurlijk dé plek waar jouw kindje leert zwemmen. Toch komt het voor dat kinderen (bijna) verdrinken in een zwembad. Kinderen zijn druk, watervlug en zien geen gevaren. Daarom is het van groot belang dat je altijd een oogje in het zeil houdt en je bij kleine kinderen altijd zwemhulpmiddelen gebruikt.

Het is verstandig om kinderen al op vroege leeftijd aan water te laten wennen. Eigenlijk kan dit al meteen na de geboorte, in het badje of onder de douche. Een goede manier om je kind aan het water te laten wennen is natuurlijk ook babyzwemmen. Dat is niet alleen goed voor de zwemvaardigheid van je kind, het is ook een goede manier om de band tussen jouw en je kind te versterken.

Zwemdiploma

Vanaf vier jaar kunnen kinderen op èchte zwemles. Het is wel zo dat een kind van vier over het algemeen iets langzamer leert zwemmen dan een kind van zes. De reden hiervoor is dat jonge kleuters nog niet gewend zijn om les te krijgen in een groep. Is je kind van vier nog niet toe aan zwemles? Overweeg dan om met hem te gaan ‘puppy-zwemmen’. Hierbij leert je kindje spelenderwijs aan het water te wennen. Ook al heeft je kind zwemdiploma, dan wil dat niet zeggen dat je kind waterveilig is. Je kunt kinderen tot en met zes jaar in ieder geval nog niet zelfstandig laten zwemmen. Zorg dat je altijd in de buurt blijft. Meer informatie over zwemdiploma’s en –lessen vind je bij de Nationale Raad Zwemdiploma's.

Tips

  • Leer je kind dat hij alleen mag spelen bij het zwembad samen met jou. Ruim direct na het spelen het waterspeelgoed op. Je kunt dan ook de badkleding weer vervangen voor gewone kleren.
  • Is er een zwembad in de buurt met diep water dat niet goed is afgeschermd? Zorg dat je eigen tuin goed afgeschermd is en vraag of het zwembad beter afgeschermd kan worden. Je kunt je kind ook een reddingsvest aantrekken. Een reddingsvest werkt echter alleen maar bij diep water waar het kind niet kan staan.
  • Als er meerdere volwassenen zijn, spreek dan goed af wie op welk kind let. Ga er niet zomaar vanuit dat als jij eventjes weg bent er iemand anders wel oplet.
  • Laat nooit broertjes of zusjes op kinderen letten die niet kunnen zwemmen.
Reageer op artikel:
Kind & water: het zwembad
Sluiten