Redactie
Redactie Gezin 6 jun 2018

Kind & water: in bad

De leukste babyfoto’s zijn misschien wel die van je kindje in bad. Maar wanneer je jouw baby op die manier op de foto wil zetten, zorg er dan alsjeblieft voor dat je het fototoestel al bij de hand hebt. Want de meeste ongelukken in de badkamer gebeuren als mama nét even een handdoek gaat halen, of de telefoon opneemt, of het fototoestel gaat pakken…

De meeste gevallen van verdrinking in bad, komen voor bij kinderen die net kunnen zitten (acht tot vijftien maanden). Dat zoiets gebeurt terwijl jij heel eventjes de badkamer uit bent, lijkt onvoorstelbaar. Maar kinderen kunnen al verdrinken in een laagje water van vijf cm. Zonder dat je het merkt, want een kind dat verdrinkt maakt geen geluid, door het water in de luchtwegen. Binnen twee minuten is je kind bewusteloos en binnen vier tot zes minuten heeft het onherstelbaar letsel opgelopen. Laat je kind dus nooit alleen in bad, ook niet om even een handdoek te pakken of de telefoon op te nemen.

Badzitje

Sommige ouders gebruiken een badzitje wanneer ze hun kind in bad doen. Drijvende, opblaasbare matrasjes of kunststof kuipjes die je in bad kunt zetten, ondersteunen baby's tot zes maanden in een liggende positie. Zodra je kindje zelfstandig kan zitten, maar nog niet kan staan (tussen zes en acht maanden), kun je gebruik maken van een zitje dat je met zuignappen op de bodem van het bad vastzet. Het helpt je om je kind rechtop te houden.
Zo'n badzitje lijkt misschien handig, maar er gebeuren meer ongelukken mee dan je misschien zou denken, omdat ouders eerder geneigd zijn hun kind alleen te laten in bad en het bad met meer water vullen. Een badzitje is bovendien maar een hele korte tijd te gebruiken. De eerste zes maanden (tot een kind zelfstandig kan zitten) kun je een zitje dat het kind liggend ondersteunt gebruiken. Wanneer het kind eenmaal zelf kan zitten, kan een badzitje gebruikt worden dat het kind zittend ondersteunt. Dit badzitje is te gebruiken totdat het kind zich kan optrekken of zelfstandig kan staan. Gemiddeld is dat het geval bij een leeftijd van acht tot negen maanden. Een badzitje is dus meestal slechts twee maanden bruikbaar.

Badolie

Tenslotte nog een tip over de te gebruiken badproducten. Het lijkt misschien onzin om speciale babybadproducten te gebruiken, maar dat is het niet. Niet alleen zijn speciale babyproducten veel milder voor de tere huid van jouw kind, het gebruiken van gewone badproducten kan ook erg gevaarlijk zijn. Badolie voor volwassenen is niet-emulgerend. Als jouw kindje deze olie per ongeluk binnen krijgt kan dat zeer schadelijk zijn voor de longetjes, doordat de longblaasjes aan elkaar vastplakken. Gewoon niet doen dus.

Tips

  • Gaat de telefoon tijdens het baden? Laat hem gewoon rinkelen.
  • Doe geen ander huishoudelijk werk terwijl je kind in bad zit.
  • Gebruik altijd speciale babybadproducten.
  • Laat nooit een ouder kind toezicht houden op een jonger kind.
  • Sluit de badkamerdeur zo af, dat je kind niet ongemerkt alleen in de badkamer kan komen.
  • Pas op voor een vals gevoel van veiligheid bij het gebruiken van een badzitje.
Reageer op artikel:
Kind & water: in bad
Sluiten