Redactie
Redactie Peuter 7 jun 2018

Kinderboerderij: leuk dagje uit!

Dieren hebben een natuurlijke aantrekkingskracht op kinderen. Honden, poezen, geitjes, konijntjes, kippen en eenden… Kinderen zijn er dol op. Een dagje kinderboerderij is voor kinderen dan ook een groot feest!

Dreumessen, peuters en kleuters vinden het prachtig om dingen te onderzoeken. Fantasie en werkelijkheid lopen bij kinderen door elkaar heen. De kinderboerderij is ook heel erg leerzaam voor je kind. Het leert niet alleen hoe de dieren heten maar ook welke geluiden ze bijvoorbeeld maken. Na een dagje kinderboerderij zal het nabootsen van het gemekker van een geitje, het gebalk van een ezel en het gehinnik van een pony dan ook niet van de lucht zijn.

Lekker knuffelen

Je kind vindt het natuurlijk geweldig om de dieren te zien en te aaien. Heerlijk knuffelen met een lief konijntje en kroelen met een jong geitje of lammetje. Je leert meteen aan je peuter dat je een dier zachtjes en rustig moet aaien. Het is nog eens extra leuk om hun nieuwe vriendjes te voeren. Neem een zakje met een paar oude boterhammen, worteltjes of bijvoorbeeld aardappelschillen mee en de vriendschap tussen kind en dier is beklonken.

Voeren

Let wel goed op wat er op de bordjes staat, soms staat er namelijk op geschreven dat een dier niet gevoerd mag worden, want niet elk dier mag alles eten. Appel kan een geit bijvoorbeeld heel erg ziek maken! Pas ook op dat de dieren niet aan de plastic zak, waarin je de hapjes hebt meegebracht, gaan knagen. Dit is namelijk erg schadelijk voor ze. Neem de zak dan ook weer mee naar huis.

Lente

Tijdens de lente is het vaak nog eens extra feest op een kinderboerderij. Dan worden veel jonge dieren geboren zoals; lammetjes van schapen en geiten, kuikens en jonge konijnen en cavia's. Die dieren zijn natuurlijk hartstikke leuk om te aaien en te vertroetelen, maar jonge dieren zijn ook erg gevoelig voor een verkeerde behandeling. Je mag lammetjes bijvoorbeeld nooit oppakken, omdat daardoor hun maag en darmen – bijna letterlijk – in de knoop kunnen raken, hieraan kunnen ze doodgaan. Maar wie weet mag je kindje wel helpen met een lammetje de fles te geven. Bij de geboortes mag helaas niemand aanwezig zijn, want ook een dierenmoeder heeft rust nodig tijdens de bevalling.

Pas op!

Konijnenkeutels zien er voor een dreumes wel een beetje uit als een heerlijk dropje. Pas dus op dat ze geen dieruitwerpselen in hun mond stoppen. Let bovendien goed op het gedrag van de dieren, dat kan soms onverwacht zijn. Een geitje kan bijvoorbeeld ineens bokken en dieren kunnen net zo nieuwsgierig zijn als jouw dreumes. Het pakje appelsap in de hand van je kind kan misschien ineens vreselijk boeiend zijn voor een eigenwijs dwerggeitje. Hou je kind dus steeds in de gaten en dan kan er weinig gebeuren.

Reageer op artikel:
Kinderboerderij: leuk dagje uit!
Sluiten