Marleen Staal
Marleen Staal Gezin 4 feb 2019

Vanaf deze leeftijd kun je je kind alleen thuis laten

Er kom een moment waarop even snel een boodschap zonder gillende kinderen wil doen. En snel plus gillen plus kinderen is geen goede combinatie. Maar wanneer kun je je kind met een gerust hart alleen thuis laten?

Je moet er misschien nog niet aan denken als ze klein zijn – je kunt niet eens naar de wc gaan of de woonkamer is alweer ontploft – maar als uiteindelijk de kinderen wat ouder zijn, is éven alleen de deur uit best handig. Al is het voor een kleine wandeling of om snel een cadeautje te scoren.

Hoewel er geen wettelijke regels zijn bepaald in Nederland wanneer je je kind, is het toch een vraag die bij veel ouders opkomt: vanaf wanneer kan ik mijn kind alleen laten? Om een lang verhaal kort te maken, het grote cliché is ook in deze situatie van toepassing: doe wat goed voelt. Als ouder ken jij je kind als geen ander en je onderbuikgevoel volgen is het beste wat je kunt doen. Onthoud dat veiligheid (voor je kind én voor je eigen geruststelling) voorop staat.

Feit is wel dat als je een persoon of dier thuislaat dat hulpbehoevend is, je dit niet mag doen zonder toezicht. Ook al staan er dus geen straffen op het alleen laten van je kind, er zijn wel richtlijnen waar je je aan kan houden. Er zijn nu eenmaal bepaalde leeftijden waarop kinderen het mentaal ook daadwerkelijk aan kunnen alleen thuis te zijn.

Waneer kan het

Over het algemeen kunnen kinderen vanaf groep 7 of 8 van de basisschool alleen thuis zijn. Kinderen van elf à twaalf jaar zijn al redelijk zelfstandig, maar ze voor een langere tijd alleen laten is nog niet aan te bevelen.

Online opvoedhulp houdt het volgende schema aan.

Jonger dan 7 jaar Ouders kunnen hun kinderen jonger dan 7 jaar niet alleen laten voor een bepaalde tijd ook niet in de auto, schoolpleinen (buiten schooltijd) en speeltuinen etc.
8 tot 10 jaar Ouders wordt aangeraden om kinderen in deze leeftijd niet alleen te laten. Als ouders er voor kiezen om dit te doen dan is 30 minuten maximaal, alleen bij daglicht en bij de vroege avonduren.
11 tot 12 jaar Kinderen kunnen in deze leeftijd voor het eerst alleen gelaten worden voor maximaal 1,5 tot 2 uur alleen bij daglicht en bij de vroege avonduren.
13 tot 15 jaar Kinderen kunnen alleen thuis blijven, maar niet ‘s nachts.
16 tot 17 jaar Kinderen kunnen alleen thuis blijven (in sommige gevallen ook voor langere periode)

Houd altijd rekening met het feit dat ieder kind zich anders ontwikkelt en dat de één al vrij vroeg aangeeft alleen thuis te durven zijn terwijl een ander kind dit tot 13 jaar nog heel onprettig kan vinden. Bespreek wat je kind zelf fijn vindt en bouw het langzaam op.

Bouw het op

Voordat je een hele dag de deur uitgaat, is het belangrijk om het alleen zijn rustig te introduceren met je kind. Ga eerst voor een boodschapje weg, dan voor een paar uur en oefen door tot je kind een hele middag alleen thuis kan zijn.

Maak afspraken

Maak goede afspraken over zaken waar je kind mee te maken krijgt als hij of zij alleen thuis is. Zoals vreemde mensen binnen laten en wel of niet vrienden uitnodigen. Maar ook het gebruik van apparaten of spullen in huis die gevaarlijk kunnen zijn (een strijkijzer. het gasfornuis of kaarsjes aansteken).

Bespreek ook met je kind wat hij of zij moet doen als er iets misgaat of wanneer het zich alleen of onveilig voelt. Kun jij ten alle tijden gebeld worden of staat er een buurvrouw op stand by? Leg op verschillende plekken in huis jouw telefoonnummer, dat van je partner en van nooddiensten op een briefje en geef de buren een seintje als je deur uitgaat.

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Vanaf deze leeftijd kun je je kind alleen thuis laten
Sluiten