wpk-admin
wpk-admin Dreumes 27 jul 2018

Waarom willen kinderen altijd bij mama zitten? Volgens de wetenschap is dit de reden

Een lekker filmavondje, waar je ineens merkt dat je kleine op je klimt waardoor jij geen film meer kan kijken. Papa? Die ligt heerlijk half te slapen bij de saaie film. Waarom willen ze vrijwel altijd bij mama zitten? Komt het je bekend voor?

Het fenomeen dat kinderen altijd het liefst bij mama zitten is meestal beperkt tot situaties waarin moeders de voornaamste verzorger in het huishouden zijn, blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in American Journal of Perinatology.

Het onderzoek

Volgens het onderzoek begint het helemaal in het begin. De onderzoekers merkte op dat de eerste paar maanden van het leven van cruciaal belang zijn in het vormen van afhankelijke banden tussen moeder en kind. Omdat de moeder meestal de primaire verzorger is tijdens die eerste dagen, krijgen kinderen de voorkeur – in de hersenen – voor hun moeders. Het is niet zo dat ze dan minder gehecht zijn aan hun andere ouder, het is alleen dat ze niet dezelfde soort langdurige blootstelling hebben gehad aan hun andere ouder.

LEES OOK: Spread the word: het wordt tijd dat vaders ook worden gezien als ouder

Moeder-kindinteractie

Bovengenoemde moeder-kindinteractie is een voorbeeld van wat onderzoekers een synchronie noemen. PlosOne beschrijft de synchronie als de ingewikkelde dans die voortbouwt op de vertrouwdheid met het gedragsrepertoire en interactieritmes van de partner. Snap jij hem nog? Wanneer je partner alleen in bed ligt en jij op de bank in slaap bent gevallen, kiest je kind waarschijnlijk alsnog de overvolle bank in plaats van het half lege kingsize bed.

Iets goeds

Onderzoekers publiceerden in Journal of Child and Family Studies dat dit type moeder-kind-band kinderen leert wat bekend staat als ‘prosociaal gedrag’. Dit is het gedrag dat als behulpzaam gedrag wordt beschouwd. Omdat je kids zien dat jij zorgzaam bent, leert het hen om meer zorgzaam te zijn, en ze vertrouwen jou ook om zo te blijven door lekker veel met je te knuffelen.

LEES OOK: Moederskindjes hebben later voordeel bij de intense band met hun ouders

De primaire ouder

Neurologisch doctoraat Dr. Allen Wahl uit Brooklyn vertelt dat moeders nog steeds de belangrijkste verzorgers zijn in de meeste huishoudens. Hij merkt op dat, omdat moeders degenen zijn die gewoonlijk de grootste zorg voor de kinderen dragen, kinderen zich meer aangetrokken zullen voelen tot het gevoel van comfort en veiligheid wat hun moeder biedt.

Hoewel het soms irritant kan zijn om de plaats in te nemen van een bank, schommel en bed, is het toch ook wel heel fijn om je kleine lekker in de buurt te hebben, toch? 😉

Reageer op artikel:
Waarom willen kinderen altijd bij mama zitten? Volgens de wetenschap is dit de reden
Sluiten