Marleen Staal
Marleen Staal Peuter 28 mrt 2019

Aha! Dit is waarom kinderen niet kunnen stoppen met neuspeuteren

Naast duimen is neuspeuteren misschien wel het allermoeilijkste om af te leren. Hoe die vinger ook wendt of keert, kinderen zijn er altijd dol op. Zie jij ook iets te vaak snotterige vingertjes? Je kindje doet het allemaal met een reden.

Als je even niet oplet, verdwijnt die vinger van je kind om de minuut in een willekeurig neusgat. Ook al heb je het honderd keer gevraagd niet te doen, of het nu ten overstaande van een volle rij bij de kassa is of je betrapt je kind voor de tv op neuspeuteren, het is en blijft een ding. En waarom kinderen het toch blijven doen? Dat is altijd de vraag. Tot nu toe.

Gevoelige peuters

Volgens onderzoek zijn er verschillende redenen waarom jouw kind regelmatig aan het neuspeuteren slaat. Maar het zijn vooral kinderen met een allergie die vaak neuspeuteren. Als jouw kind een frequent pulkertje is, dan is het raadzaam om eens bij de huisarts te laten testen op allergien. Het zou zo maar kunnen zijn dat er een medische verklaring voor is.

Bij deze groep kinderen kan namelijk sneller slijm ophopen in de luchtwegen, waaronder ook de neus. Dit zou – volgens parenting coach Maureen Healy – de reden zijn waarom kinderen vervolgens continue in hun neus zitten. “Peuters hebben namelijk het idee dat er iets zit, iets oncomfortabels. Kinderen die dit vaak doen, hebben allergieën en zijn gevoelig voor andere ruimtes en de omgeving. Zoals dat de lucht in hun slaapkamer ‘s nachts misschien te droog is.”

Bulletjes opeten

Healy vertelt vervolgens dat neuspeuteren niets te maken heeft met een slechte gewoonte of een tic. “Het is echt niet gecompliceerder dan het is. Maar peuters kunnen wel bewust neuspeuteren om iemand te testen of te pesten, al is dat weer een ander verhaal.”

Dan heb je nog – de horror – het moment wanneer kinderen nietsvermoedend hun snot ook nog eens gaan opeten. Hoe zit het dan daarmee? “Kinderen eten graag hun bulletjes op, omdat deze zoutig of zelfs zoet zijn. Maar onderzoekers weten nog niet de daadwerkelijke reden waarom kinderen hun bulletjes eten”, vertelt Healy. Daarbij wijst ze ook op medisch onderzoek dat zou hebben onderzocht dat bulletjes eten goed zou zijn voor het immuunsysteem van je kind…

Wat je volgens Healy kan doen als je je kind betrapt op neuspeuteren in het openbaar? Gewoon uitleggen dat er bepaalde dingen zijn die je thuis privé doet – zoals met een open deur op de wc zitten en neuspeuteren – en die je in het openbaar kan doen en ze hier ook voor belonen wanneer ze dit goed doen. En zorg dat je kindje altijd schonen handen heeft. Als dat vingertje dan weer in die neus verdwijnt, is het in ieder geval schoon.

 

 

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aha! Dit is waarom kinderen niet kunnen stoppen met neuspeuteren
Sluiten