Redactie
Redactie Baby 12 jul 2018

Top 10 kinderkwaaltjes

Als moeder probeer je op alles goed voorbereid te zijn. Toch schrikken veel ouders als hun kindje ineens begint te hoesten of uitslag krijgt. Lees hieronder de 10 meest voorkomende kinderkwaaltjes om goed voorbereid te zijn op eventuele kwaaltjes.

1) Amandelen

Bij een flinke verkoudheid of keelontsteking kunnen de amandelen vervelend gaan doen. Ze gaan opzetten en pijn doen en ook het slikken wordt er niet beter op. Vaak is het zo dat de keel- en neusamandelen bij peuters en kleuters al worden verwijderd. Ga dus even langs de dokter als de problemen aanhouden.

2) Bronchitus

Bij bronchitis is er sprake van een ontsteking aan de lagere luchtwegen. Je kindje heeft het benauwd met koorts en diaree. Neem contact op met je huisarts.

3) Cara

Bij cara is je kindje overgevoelig voor bijvoorbeeld stof of rook. De slijmvliezen gaan extra slijm produceren als het lichaam in aanraking komt met die stoffen. Hou je huis dus schoon en ventileer goed. Neem contact op met je huisarts, zodat deze kan uitzoeken waar je kindje precies op reageert.

4) Darmkoliek

Verschillende factoren spelen een rol bij darmkolieken. Opwinding, angst, te veel of juist te weinig voeding, maar ook een voedselallergie of teveel lactose. Wanneer de baby last heeft van darmkoliek kan het met opgetrokken beentjes of juist met krampachtig gestrekte beentjes liggen en het heeft een opgezette buik. Het kindje zal daarbij heftig en lang huilen, want het heeft duidelijk pijn. Het kan helpen wanneer je de baby op zijn buik legt of het rechtop houdt. Leg een warme doek om de heupen, dat kan verlichting geven. Ook wordt de pijn minder wanneer de baby kan poepen of windjes laten. Informeer bij drogist en apotheek naar de middelen tegen krampjes, er zijn diverse producten verkrijgbaar.

5) Vijfde ziekte

De vijfde ziekte is een onschuldige virusziekte die begint met een hangerig kindje met rode wangetjes met symmetrische rozerode vlekjes, enigzins verheven. De streek rond de mond is meestal vlekvrij. De uitslag verspreidt zich naar het lijfje, de armen, billen en de beentjes van je kindje en kan wat jeuken. Er ontstaan steeds meer vlekjes, zodat soms de hele huid rozerood is. Je kindje kan ook koorts krijgen. De ziekte duurt meestal een dag of tien. De vijfde ziekte is een onschuldige kinderziekte zonder complicaties. Je hoeft er niet mee naar de dokter. Op watkoorts en hangerigheid na voelt je kindje zich ook niet echt ziek. Eigenlijk kun je niets anders doen dan je kind uit laten zieken. Als je kind zich erg ziek voelt of slecht drinkt, kun je eventueel kinderparacetamol geven. Eventuele jeuk kun je bestrijden met mentholpoeder of bijvoorbeeld calendula-emulsie.

Tip! Alles wat je wilt weten over de vijfde ziekte lees je hier!

6) Zesde ziekte

De zesde ziekte is een licht besmettelijke infectieziekte die voorkomt bij kinderen in de leeftijd van zes maanden tot ongeveer drie jaar. Je kind krijgt plotseling hoog oplopende koorts die drie tot vijf dagen aanhoudt. Vervolgens lijkt je kind genezen maar dan verschijnt de eerste uitslag. Er ontstaan kleine, lichtrode vlekjes op het lichaam van je kind, die zich soms uitbreiden naar de ledematen, het gezicht en de nek. De uitslag jeukt niet en trekt binnen één of twee dagen weer weg. De zesde ziekte gaat vaak gepaard met gezwollen klieren in de hals en op het achterhoofd. Eigenlijk kun je niets anders doen dan je kind uit laten zieken. Als je baby zich erg ziek voelt of slecht drinkt, kun je eventueel kinderparacetamol geven. Laat je kind verder veel drinken en koel het af in het badje of onder de douche of met een lauw washandje. Je kind hoeft niet in bed te blijven en mag ook gewoon naar buiten.

Tip! Hier vind je meer informatie over de zesde ziekte.

7) Pseudokroep

Pseudokroep kun je herkennen aan een blafhoest met een piepend en gierend ademhalingsgeluid en koorts. De pseudokroep ontstaat meestal aan het eind van de avond. Het beste is om je kindje meteen mee te nemen naar de badkamer, de deur te sluiten en de heetwaterkraan van de douche open te draaien. Zo vul je de kamer met stoom. Ga vervolgens met je kind op schoot naast de douche zitten en kalmeer hem af met een verhaaltje of spelletje. Laat hem af en toe wat water drinken en blijf vooral rustig. Door de stoom zal het hoesten na een kwartier afnemen.

8) Waterpokken

Als je kind waterpokken heeft, heb je dat snel door. Het begint altijd met koorts en vrij snel daarna ontstaan rode vlekjes met blaasjes die zich over het hele lichaam kunnen verspreiden. De blaasjes zijn gevoelig, wat zorgt voor enorme jeuk. Je kind zal de neiging hebben om de blaasjes kapot te krabben, waarna er korstjes ontstaan.

Tip! Wij vertellen je meer over waterpokken en wat je kunt doen om de jeuk te verlichten.

9) Krentenbaard

In de (na)zomer krijgen veel kinderen last van krentenbaard. Het is een bacteriële huidinfectie die erg besmettelijk is en overdraagbaar is door direct contact en via voorwerpen, zoals een drinkbeker. Het is te herkennen aan de blaasjes die vooral rond de mond en het gezicht te zien zijn. Deze blaasjes kunnen ook openbarsten, schrik daar niet van. Schakel bij verdenking van krentenbaard gelijk de huisarts. Deze zal een antibioticumzalf zal voorschrijven en hygiënetips geven.

10) Buikgriep

Buikgriep is een acute infectie van de darmen die wordt veroorzaakt door een virus of bacterie. Hygiëne speelt een grote rol in het voorkomen van buikgriep. Vaak is dit bij kinderen lastig omdat ze naar de opvang gaan en kinderen elkaar makkelijk aansteken. Thuis kun je besmetting voorkomen door regelmatig handen te wassen (na een wc-bezoek, luierwissel etc). Ook helpt het om groenten en fruit goed te wassen en het toilet, het lichtknopje, de deurklink en kraan te reinigen met chloor. Als je kind uitdrogingsverschijnselen vertoont is het verstandig om naar de dokter te gaan. Ga ook naar de dokter als je bloed in het braaksel of de ontlasting van je kind vindt, als de buikpijn heel erg is of als de koorts hoger is dan negenendertig graden. Twijfel je? Schakel dan altijd de huisarts in.

Tip! Lees hier meer over buikgriep.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Top 10 kinderkwaaltjes
Sluiten